MTI

| 2022. 02. 02. – 13:45

Xavier Bettel luxemburgi kormányfő lemondott posztgraduális diplomájáról, miután tavaly október végén egy újságírói oknyomozó vizsgálat kiderítette, hogy a szakdolgozata túlnyomó részét plagizálta – írta a Luxemburg Times hírportálra hivatkozva az MTI.

Bettel a dolgozatot politikatudomány- és közjogszakos hallgatóként 1999-ben írta a kelet-franciaországi Université Nancy II. egyetemen, (mai nevén Université de Lorraine) az európai parlamenti választások lehetséges reformjáról.

A Reporter.lu luxemburgi hírportál október végi tudósítása szerint Bettel idegennyelvű forrásokat használt megjelölés nélkül,

54 oldalon keresztül az 55 oldalas dolgozatában.

Továbbá több mint 20 oldalt közvetlenül az Európai Parlament honlapjáról másolt ki, illetve egy görög uniós parlamenti képviselő kutatásából is átvett kilenc oldalt.

A Luxemburg Times az egyetem közleményére hivatkozva azt írja, hogy “Bettel munkája tartalmazott néhány olyan passzust, amely a pontatlan hivatkozások miatt egyfajta plágiumnak tekinthető”. A közleményben az áll, hogy Bettel visszautasította az egyetem ajánlatát, hogy módosítsa szakdolgozatát annak érdekében, hogy megtarthassa diplomáját. A kormányfő kérvényezte továbbá, hogy vonják vissza a diplomáját, hogy eloszlassanak minden kétséget a tudományos fokozat érdemeit illetően, és elkerüljék az akadémiai munkába vetett bizalom elvesztését.

A plágiumvád felszínre kerülésekor Bettel azt nyilatkozta, hogy legjobb tudása és meggyőződése szerint írta a szakdolgozatot, hangsúlyozva, hogy mind a témavezetője, mind az egyetemi zsűri elégséges osztályzatot adott neki,

mivel tézise szóbeli megvédésében jobban teljesített, mint az írásbeli részben.

Bettel népszerűsége a luxemburgi választók körében a botrány kirobbanása után hét százalékponttal csökkent egy tavaly novemberi felmérés szerint. A kormányfő 2013 óta irányítja a valamivel több mint félmillió lakosú nagyhercegséget a liberális Demokrata Párt színeiben.

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!


Hirdetés


Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!
Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.
Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek