Kárpátinfo.net


| 2022. 02. 02. – 09:30

Törvénytervezet: Ukrajnában eltörlik a sorkatonai szolgálatra való behívást; Kárpátalján szigorítják a karantént; Ukrajnából érkező gép sértette meg a magyar légteret; Hármas baleset történt Ukrajnában: az egyik sofőr élve megégett; RNBO: Ukrajna nem fogja betartani a minszki megállapodásokat. Kiemeltük azokat a cikkeket, melyek népszerűek voltak 2022. február 1-jén.

Törvénytervezet: Ukrajnában eltörlik a sorkatonai szolgálatra való behívást

Ukrajnában eltörlik a sorkatonai szolgálatra való behívást. A Miniszteri Kabinetet arra utasították, hogy készítse elő és terjessze az ukrán Legfelső Tanács elé az erről szóló törvényjavaslatot. Az elnöki rendeletet az Elnöki Hivatal honlapján tették közé. Zelenszkij arra utasítja a kormányt, hogy készítsen elő és terjesszen a parlament elé egy törvényjavaslatot az intenzív katonai kiképzési rendszer mint a katonai szolgálat lehetséges alternatív formájának bevezetéséről, valamint az ukrán állampolgárok sorkatonai szolgálatra való behívásának 2024. január 1-jétől történő eltörléséről.

Kárpátalján szigorítják a karantént

Kárpátalján kritikus helyzet alakul ki a koronavírus miatt - három egymást követő napon a megye megfelel a járványügyi veszély vörös szintjének. Kárpátalján a COVID-19 előfordulásának megugrása miatt szigorítják a karantént. Erről a Kárpátaljai Megyei Állami Adminisztráció számolt be január 31-én - írja a Korrespondent.net. A megyében kritikus COVID-helyzet van kialakulóban, a régió három egymást követő napon a járványveszély vörös szintjének felel meg. A technogén - ökológiai biztonság és a rendkívüli helyzetekkel foglalkozó bizottság arra utasított, hogy az összes tömegrendezvényt online módba helyezzék, töröljék az összes találkozót, vagy telefon- vagy videokonferenciákra vigyék át azokat.

Ukrajnából érkező gép sértette meg a magyar légteret

Riasztották a Magyar Honvédség vadászgépeit egy Ukrajna irányából Magyarország légterébe belépő ismeretlen légi jármű miatt – tudta meg a Magyar Nemzet a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs osztályától. Mint tájékoztattak, a határsértő gép nem létesített rádióösszeköttetést a magyar légi irányítással, valamint repülési tervvel sem rendelkezett.  Mire a Magyar Honvédség vadászgépei az érintett légtérbe értek, az ismeretlen repülőeszköz elhagyta az országot – tették hozzá. Kiemelték: a határsértés megismétlődésének megelőzése érdekében a géppár járőrözött a légtérben, majd további incidens nélkül visszatért a kecskeméti bázisra.

Hármas baleset történt Ukrajnában: az egyik sofőr élve megégett

Január 31-én, hétfőn reggel halálos baleset történt Ivano-Frankivszk megyében - három személygépkocsi ütközött össze. A baleset következtében egy ember meghalt, ketten megsérültek. A tragédia 08:30 körül történt Sztrimba faluban, Nadvirnai területi közösségben. Ott három autó ütközött össze, majd az egyik kigyulladt. A helyszínre a mentősök érkeztek ki, akik eloltották a tüzet. Az autóban megtalálták a sofőr holttestét. További két ember megsérült, őket átadták az orvosoknak. A baleset körülményeit a helyszínen dolgozó rendőrök állapítják majd meg.

RNBO: Ukrajna nem fogja betartani a minszki megállapodásokat

Olekszij Danilov, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára kijelentette, hogy Ukrajna nem kívánja végrehajtani a minszki megállapodásokat, mivel azok végrehajtási kísérlete belső zavargásokat válthat ki, amelyek Moszkva javát szolgálják. Az RNBO titkára azzal érvel, hogy Ukrajnának felül kellene vizsgálnia a 2015-ben Minszkben aláírt megállapodásokat. Danilov óva intette a Nyugatot attól, hogy nyomást gyakoroljon Ukrajnára a minszki megállapodások betartására, mondván, hogy az veszélyes instabilitást fog kiváltani. A Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára megjegyzi, hogy ha Ukrajna teljesíti az egyezményben foglaltakat, az lehetővé teszi Oroszország számára, hogy követelje a nyugati szankciók feloldását, ami a minszki megállapodások végrehajtásának előrehaladásától függött.


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!


Hirdetés


Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!
Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.
Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek