Közélet | 2022. 02. 02. – 14:27 |
Egyre súlyosbodik a koronavírus-járványhelyzet Ukrajnában, további hat megye, köztük Kárpátalja kerülhet át hamarosan a legszigorúbb korlátozásokkal járó, vörös színkóddal jelölt besorolásba. Fotó: Internet

Hirdetés

Egyre súlyosbodik a koronavírus-járványhelyzet Ukrajnában, további hat megye, köztük Kárpátalja kerülhet át hamarosan a legszigorúbb korlátozásokkal járó, vörös színkóddal jelölt besorolásba - közölte szerdai sajtótájékoztatóján Ihor Kuzin országos tisztifőorvos, az egészségügyi miniszter helyettese.

Jelenleg két régió, a nyugati országrészben lévő Ivano-Frankivszk és Rivne megye van vörös színnel jelölt besorolásban, a többi a jelenlegi legenyhébb kockázatú sárga kategóriában - írja az MTI.

Kuzin hozzátette, hogy a mostani járványhullám idején kevesebben kerülnek kórházba, mint ahányan az előző, őszi hullám idején.

Az egészségügyi tárca arra számít, hogy a mostani járványhullám február közepén tetőzik.

A minisztérium a Telegram üzenetküldő alkalmazáson arról tájékoztatott, hogy Ukrajnában az év eleje óta megháromszorozódott a kórházi ellátásra szoruló Covid-beteg gyermekek száma. Koronavírus-fertőzéssel, illetve annak gyanújával jelenleg csaknem 2500 gyermeket ápolnak kórházban, a számukra kijelölt egészségügyi intézmények telítettsége országosan már meghaladta az 50 százalékot.

Mihajlo Raduckij, a parlament egészségügyi bizottságának elnöke egy tévéműsorban azt mondta: olyan sok a súlyosan beteg gyermek, hogy egyes régiókban a kórházak csaknem 80 százaléka tele van, miközben országos szinten ez az arány általában alig több 30 százaléknál. A politikus szerint ezt a vírus különösen fertőző, omikron variánsa okozza, amely jóval több gyermeket betegít meg, mint a vírus korábban azonosított változatai. Január végéig Ukrajna 24 megyéjéből már 20-ban azonosították az omikron variánst - emlékeztetett az UNIAN hírügynökség.

A diagnosztizált fertőzöttek száma Ukrajnában szerdára 35 014-gyel 4 130 277-re, az elhunytaké 204-gyel 100 599-re, az aktív betegeké pedig csaknem 25 ezerrel 388 204-re emelkedett.

Az elmúlt napon 4314 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteget szállítottak kórházba.

A legfrissebb adatok szerint valamely oltás mindkét dózisát eddig 14 672 260-an adatták be maguknak a mintegy 42 millió lakosú országban, további 700 870-en pedig még csak az első adagot vették fel. Harmadik, emlékeztető oltást eddig 377 548-an kaptak. Kedden 74 592 embert oltottak be.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy 35 ezer új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Ukrajnában. A legtöbb koronavírus-fertőzöttet Lemberg és Odessza megyékben, valamint Kijevben fedezték fel.

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.