Kárpátinfo hetilap


| 2022. 02. 20. – 07:07

A Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetsége (KMVSZ) és a Kárpátaljai Fiatal Magyar Vállalkozók Szövetsége (KFMVSZ) felismerte a vásárlók azon igényét, hogy minél több megbízható és helyi árut vásárolhassanak. Ennek érdekében arra törekedtek, hogy létrehozzanak egy olyan egyedülálló új üzleti szerkezetet, amely mindezt megvalósítja. Szükségesnek látszott egy emblémával jól azonosítható önálló márka felépítése, amely a legjobb minőségű kárpátaljai termékeket és szolgáltatásokat képviseli.

A Kárpátaljai márka bejegyzett védjeggyel rendelkezik, s a 2021-es év elején indult útjára. Létrehozott egy olyan átfogó projektet, amelynek köszönhetően a márkatermékek és szolgáltatások egyre több helyen megjelenhetnek, illetve egyre szélesebb ismertségre tehetnek szert. A kezdeményezés legfőbb célja, hogy az egymással összefogó és együttműködő vállalkozók megmutassák mindazt az értéket, amit a kárpátaljai termelők és szolgáltatók előállítanak, képviselnek. A termékekben, a szolgáltatásokban és az emberi tulajdonságokban is a prémium szintet határozták meg alapként. Ezek a szigorú feltételek, illetve azok folyamatos betartása eredményezheti, hogy az első, önálló kárpátaljai márka sikere tartós lesz, mindannyiunk előnyére, igényeinek kielégítésére és az itt élők büszkeségének, a szülőföld iránti szeretetének erősítésére.

Nemrég indult sorozatunkban bemutatjuk a Kárpátaljai márkacsaládot.

Kész Béla vállalkozó

Nem kis bátorság kellett ahhoz, hogy a Kész családban bő öt évvel ezelőtt megszülessen a döntés: márpedig ők ezután hidegen sajtolt napraforgó olajat fognak készíteni. A Salánkon élő házaspár elhatározását tett követte, és az Egán Ede Gazdaságfejlesztési Program keretében hamarosan pályázatot nyújtottak be egy ilyen gép beszerzésére.

– Köztudott, hogy Ukrajna napraforgótermesztő nagyhatalom, ahol az ország belső vidékein tevékenykedő agrárholdingok esetenként több tízezer hektáron termesztik ezt a növényt. Valamennyi ilyen agráripari óriáscég egyben korszerű feldolgozó üzemmel is rendelkezik, velük versenyre kelni szinte lehetetlen. Önöknek mégis sikerül a vevőkörüket folyamatosan bővíteni. Mivel magyarázható mindez?

– Talán a szükségesnél kevesebbet beszélünk róla, hogy az élelmiszer az bizalmi termék – válaszol Kész Béla. – A gombamód szaporodó szupermarketek láttán sokan jósolták, hogy a hagyományos piacoknak befellegzett. Mint látjuk, nem ez történt. Sőt! Mi például azt tapasztaljuk minden nap, hogy a vásárló elemi igénye, hogy alaposan szemügyre vegye, mit vesz meg, ha kétségei támadnak az eladónál rákérdezzen például a termék származását, frissességét illetően, s joggal várja el, hogy őszinte választ kapjon. A mi esetünkben az adta a legnagyobb motivációt, hogy olyan, tartósítószert, adalékanyagot nem tartalmazó kézműves termék gyártását terveztük meg, amelyik bizton számíthat a vásárló érdeklődésére. A kezdetek kezdetén eldöntöttük, hogy nem is szeretnénk hasonlítani a nagyüzemi gyártók által kibocsátott termékekre, így nem is kell velük versenyezni.

– Maga a termék mégiscsak versenyez…

– Ez igaz. Mindegyik háziasszonynak módjában áll összehasonlítani, hogy sütéskor például miként viselkedik a mi napraforgóolajunk, illetve a finomított nagyüzemi, mennyi szükséges ebből, illetve abból egy adag rántotthús, fasírt, fánk stb. elkészítéséhez, milyen a saláta íze, ha az egyikkel vagy a másikkal öntjük le. Mi maximálisan tartani tudjuk magunkat ahhoz a rég megfogalmazott fogyasztói elváráshoz, hogy legyen egészséges, ami finom.

– Gondolom, annyi napraforgót nem tud egyedül megtermelni, amennyi egész évben biztosítja a vásárlói igények kielégítését.

– Szerencsére az utóbbi időben feljövőben van a napra­forgó­termesztés Kárpátalján. Egyelőre nem nagy táblákról van szó, a legtöbb gazda először úgy kezdi, hogy a saját családja, a baráti kör és a rokonság ellátását célozza meg, illetve bő termés esetén a felesleget értékesíti. A termesztési kedv élénkülésében jelentős szerepet játszik az is, hogy egyre több településen működik a miénkhez hasonló olajprés. Ne feledjük azt sem, hogy ma már számos magas olajtartalommal bíró, biztonságosan termeszthető napraforgó fajtát tudunk beszerezni. És hogy a konkrét kérdésre válaszoljak: az alapanyag egy részét a helyi termelőktől, biztonságos forrásból szerzem be. Mondanom sem kell, jómagam is vállalok bérmunkában napraforgósajtolást.

– A Kárpátaljai márkacsalád tagjaként miként képzeli el a brandépítés folyamatát?

– Mindeddig csak pörköletlen magból hidegen sajtolt terméket állítottunk elő. De már látjuk, hogy mihamarabb tovább kell lépni, méghozzá a pörkölt magból készült klasszikus háziolaj irányába. Hisz annak íze összehasonlíthatatlanul egyedülálló. Szerencsére egy ilyen pörkölő beszerzése vagy akár elkészítése számunkra nem jelent legyőzhetetlen akadályt, így azt néhány hónapon belül meg fogjuk valósítani. Természetesen továbbra is maximálisan törekszünk arra, hogy kiváló minőségű terméket állítsunk elő. Ezzel párhuzamosan bővítjük a termőterületet és a raktározási kapacitásokat.

– Ön szerint a márkacsalád tagjai tudják-e hatékonyan segíteni egymást?

– Mi itt, Salánkon egy ABC-t üzemeltetünk, ahol természetes módon kihelyeztük azt a polcot, amelyen a Kárpátaljai márkacsalád termékei megtalálhatók. A hozzánk betérők igen sok kérdést tesznek fel az itt látható árukkal kapcsolatban. Természetesen minden esetben részletes felvilágosítással szolgálunk és jó szívvel tudjuk ajánlani ezeket a minőségi termékeket. Látogatásaim során úgy tapasztaltam, hogy hasonló lelkiismeretes módon járnak el a csoporthoz tartozó más kereskedelmi egységek dolgozói is.

Eszenyi Gábor


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!


Hirdetés


Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!
Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.
Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek