Mozaik | 2022. 02. 20. – 11:00 |
Egy új krétakori krokodilfajt azonosítottak Ausztráliában. A tudósoknak azt is sikerült megállapítaniuk, hogy a krokodil utolsó vacsorája egy fiatal dinoszaurusz volt. Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Egy új krétakori krokodilfajt azonosítottak Ausztráliában. A tudósoknak azt is sikerült megállapítaniuk, hogy a krokodil utolsó vacsorája egy fiatal dinoszaurusz volt.

Az új krokodilfaj, a Confractosuchus sauroktonos példányának megkövesedett csontjait 2010-ben fedezték fel Queenslandben, az úgynevezett Winton-formáció közelében. A leletet egy körülbelül 95 millió éves geológiai kőzetrétegből sikerült kiásni – számolt be róla a CNN hírportáljára hivatkozva az MTI.

A két és fél méter hosszú krokodil gyomrában a tudósok egy fiatal ornithopoda – növényevő dinoszaurusz – részben megemésztett maradványait azonosították.

A felfedezést a kutatók a Gondwana Research című tudományos folyóiratban publikálták.

A Dinoszauruszok korának Ausztráliai Múzeuma (AAOD) szerint ez az első olyan ausztrál lelet, amely bizonyítja, hogy egy krokodil dinoszauruszt evett.

A krokodil fosszíliája részben összetört, a törött csontok közül azonban számos apró csont is előkerült a kis dinoszaurusz csontvázából.

A krokodil csontvázának helyreállításához röntgen- és CT-szkennelési technológiát használtak, majd tíz hónap alatt készítették el számítógéppel a csontok 3D-s rekonstrukcióját.

Mivel az édesvízi krokodil csontozatának 35 százaléka megmaradt, a kutatóknak sikerült rekonstruálni a krétakori ragadozó szinte teljes koponyáját. A gyomrában talált fiatal dinoszauruszt viszont nem tudták azonosítani. A kutatók szerint egy fiatal növényevő példány volt, amelynek 1,7 kilogramm lehetett a súlya. Vagy a krokodil végzett vele, vagy röviddel a halála után falta fel.

A kutatók szerint azért fontos és ritka a felfedezés, mert mindeddig csupán néhány korabeli ragadozómaradványt találtak a prédájával együtt.

Matt White, a múzeum munkatársa, a kutatás vezetője elmondta, hogy a Confractosuchus valószínűleg nem kifejezetten dinoszauruszokkal táplálkozott, de a könnyű zsákmányt nyilván nem hagyta ki. „A dinoszauruszok fontos táplálékforrást jelenthettek a krétakori ökológiai táplálékláncban” – magyarázta.

A Confractosuchus sauroktonos a második krokodil, amelyet a Winton-formációban találtak. A kőzetrétegből 2019 októberében egy 96 millió éves pteroszauruszt is sikerült kiásni.

Hirdetés

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.