Életmód | 2022. 02. 20. – 16:05 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Az egészséges táplálkozásba nem csak az tartozik bele, hogy megválogatjuk, mit eszünk, hanem az is, hogy tisztában vagyunk azzal, milyen élelmiszerből mekkora mennyiséget érdemes fogyasztani az egészségünk megőrzése érdekében.

Ha rendszeresen eszünk banánt, akkor jó, ha tudjuk, hogy napi két darab az a mennyiség, amit érdemes fogyasztani. A banán tápanyagokkal és rostokkal látja el a szervezetet, segíthet csökkenteni a puffadást és kontrollálni az étvágyat. Ugyanakkor szakértők szerint önmagában csak banánt enni reggelire nem feltétlenül jó ötlet, mivel bár egy rövid időre energiát ad, hamarosan újra megéhezünk és fáradtabbnak érezhetjük magunkat - olvasható a Bright Side-on.

Sóból napi egy teáskanál, azaz körülbelül 6 gramm a napi javasolt mennyiség. Ebbe beletartozik az elfogyasztott készételek - szalámi, sajt, csipsz - sótartalma is. A gyerek étrendjében is érdemes odafigyelni a sóbevitelre. Egy és 3 éves kor között napi 2 gramm, 4 és 6 éves kor között napi 3 gramm, 7 és 10 éves kor között napi 5 gramm, 11 éves kor fölött pedig napi 6 gramm az ajánlott beviteli mennyiség maximuma - írja a Házipatika.com.

Olívaolajból napi másfél evőkanálnyi mennyiség az, amely jó hatással lehet az egészségünkre. Ugyanakkor jó, ha tudjuk: az olívaolaj magas hőmérsékleten hevítve elveszíti a benne lévő értékes tápanyagok nagy részét.

Cukorból a szakértők szerint, nők esetében napi 6 teáskanál, férfiak esetében pedig napi 9 teáskanál az ajánlott mennyiség.  Ez soknak tűnhet, de például egy nagyobb pohár zsírszegény gyümölcsjoghurtba akár 9-10 teáskanálnyit is beletesznek a gyártók, hogy fokozzák az ízhatását.

Az általános ajánlások tejből 3 csészényit, azaz körülbelül 7,5 decilitert javasolnak napi fogyasztásra. De természetesen csak azok számára, akiknél nem áll fenn laktózérzékenység, vagy allergia.

Fekete teából napi 3 csésze az ajánlott mennyiség, míg feketekávéból napi négy csésze, mivel ekkora mennyiség tartalmaz mindkettőből annyi koffeint, amely általában még nem zavarja meg az alvást. Ugyanakkor fontos tudni, hogy a koffeintolerancia is lehet egyéni, tehát mindenkinek érdemes kitapasztalni a számára megfelelő mennyiséget.

Narancsból napi egy darab elfogyasztását javasolják a szakértők, ebben a mennyiségben benne van a napi C-vitamin-szükséglet nagy része. Ugyanakkor ha egyszerre túl sok narancsot eszünk, főleg este, az kellemetlen emésztőrendszeri tüneteket okozhat.

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.