Politika | 2022. 02. 20. – 09:19 |
Anka Feldhusen szerint a Budapesti Memorandum nem rendelkezik nemzetközi jogi kötelezettségekkel. Fotó: m.day.kyiv.ua

Hirdetés

Anka Feldhusen szerint a Budapesti Memorandum nem rendelkezik nemzetközi jogi kötelezettségekkel.

Anka Feldhusen német nagykövet az Ukrajna 24 egyik adásában közölte, hogy a Budapesti Memorandumnak, amely szerint az atomhatalmak Ukrajna területi integritásának garantálóiként lépnek fel, nincsenek jogi kötelezettségei - írja a Korrespondent.net hírportál.

"A budapesti memorandum valóban jogi kötelezettség nélküli formátum a nemzetközi jog keretein belül. De úgy gondolom, hogy most mindent meg kell próbálnunk, hogy elkerüljük a háborút"

- mondta a nagykövet.

A Budapesti Memorandum elnevezésű nemzetközi szerződést 1994. december 5-én, Budapesten írták alá az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) itt megtartott konferenciáján. Az egyezmény biztonsági garanciákat nyújt az aláíró feleknek annak kapcsán, hogy Ukrajna csatlakozott a nukleáris fegyverek korlátozásáról szóló atomsorompó egyezményhez. A memorandumot eredetileg három atom-nagyhatalom, Oroszország, az Amerikai Egyesült Államok és az Egyesült Királyság írták alá. Később Kína és Franciaország is támogató nyilatkozatot adott ki.

A szerződés biztonsági garanciái Ukrajna, Fehéroroszország és Kazahsztán területi integritását vagy politikai függetlenségét érintő fenyegetés, illetve erőszak alkalmazása esetére vonatkoznak. Ukrajna ennek eredményeként 1994 és 1996 között leszerelte a világon a harmadik legnagyobbnak számító nukleáris fegyverarzenálját.

A 2014-es krími krízishelyzet kitörésekor az Egyesült Államok jelezte, hogy az orosz beavatkozás az Ukrajnának adott garanciákat szabályozó Budapesti Memorandum megszegésének minősül, és egyértelműen sérti Ukrajna szuverenitását és területi integritását.

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.