Kárpátinfo hetilap


| 2022. 02. 20. – 15:55

Kárpátalján az egyik legnépszerűbb fóliás/üvegházi termesztett haszonnövény a paradicsom. A fóliás termesztés előnye, hogy sokkal kevesebb alkalommal kell védekezni, mint a szabadföldi esetében. Épp ezért is sokan választják ez a kultúrát. A vetőmagot vagy akár a palántákat sokszor a termelő egyénileg szerzi be, más országokból vagy akár más földrészről is, hogy újabb, jobb terméssel tudjon a piacra kimenni. Az ilyen behozatal nem törvényes. A szaporítóanyag egyéni behozatala ahhoz vezethet, hogy több és több új károsító jelenik meg a paradicsom esetében is, melyek bekerülve mérhetetlen károkat tudnak okozni, és védekezési lehetőségeink is korlátozottak ellenük.

Ilyen például az új, paradicsomot károsító igen veszélyes vírusos megbetegedés: a paradicsom barna termésráncosodás vírusa ToBRFV (Tomato brown rugose fruit vírus). Ezt az igen veszélyes kórokozót a szomszédos országban, Magyarországon már eddig is (2022 januárjában) 4 alkalommal észlelték a palántákon. A palántákat Hollandiából származó vetőmagból nevelték ki.

Mit kell tudni erről a kórokozóról?

A kórokozó eddig bizonyított gazdanövényei a paradicsomot és a paprikát károsítja, illetve a „burgonyafélék” termesztett és vadon élő fajait, valamint gyomnövényeket is, úgymint a fekete csucsor és a kőfali libatopot.

A vírust először Izraelben mutatták ki 2014-ben, majd ázsiai és afrikai országban is, azóta hivatalosan észlelték Európában is több országban: Ausztriában, Belgiumban, Észtországban, Cipruson, Csehországban, Spanyolország, Franciaországban, Görögországban, Olaszországban, Portugáliában, Szicíliában, Németországban, Lengyelországban, Máltaban, Szlovéniában, Hollandiában, Norvégiában, Svédországban és 2021-ben Magyarországon is észlelték paradicsomon és paprikán.

A betegség tüneteit mind a levélen mind a termésen észlelhetőek.

A tünetek leginkább a növény felső levelein jelennek meg, a levél felülete ráncos, érdes lesz, klorotikus foltok jelennek meg rajta, az erek sárgulnak, és bizonyos esetekben elkeskenyedik a levéllemez.

A terméseken sárgás vagy barnás foltok jelennek meg, ezek felülete később érdessé válik, így friss piaci értékesítésre alkalmatlanok. A termések szabálytalanul növekedhetnek, deformáltakká is válhatnak.

A tünetek megjelenését és változatait befolyásolja a fajta, a fény, a hőmérséklet és a növény tápanyag-ellátottsága. A vírus a legsúlyosabb tüneteket a fiatal palántákon okozza (portal.nebih.gov.hu).

De miért is ilyen veszélyes ez a károsító?

A vírusos növényen, ha képződik is termés, az piaci szempontból értékesíthetetlen. Növényvédőszerekkel nem tudunk ellene védekezni. Ha bekerül a betegség a gazdaságba, azt az ültetvényt javasolt megsemmisíteni a továbbterjedés megakadályozása érdekében, s ez óriási veszteség a termelőnek.

Hogyan terjedhet ez a kórokozó?

 • palántával
 • vetőmaggal
 • paradicsom, paprika termésével
 • a fertőzőképessége megmarad a mechanikai eszközökön (metszőolló, kés stb.), cipőn, ruhán és más szállításban használt szöveteken és edényeken.

A felsoroltak közül bármelyikkel átvihető a kórokozó egyik üvegházból a másikba vagy területre.
A különböző vírusrezisztens paradicsom és paprika eddig jelenlévő rezisztencia génje nem nyújt védelmet a ToBRFV kórokozóval szemben.

Hogyan védekezhetnek a termelők e kórokozóval szemben?

 • A legfontosabb, hogy ellenőrzött megbízható helyről szerezzék be a vetőmagot és a palántát. Azaz egyénileg a hivatalos szervek (belföldi, külföldi) kihagyásával ne szerezzünk szaporítóanyagot, bármilyen kecsegtető ár vagy fajtatulajdonság miatt.
 • A megvásárolt/szerzett szaporító anyagot (vetőmag, palánta) vizsgáltassák be a növényvédelmi laboratóriumban!
 • A palántákon észlelt tünetek esetén az ilyen növényeket tövestől távolítsuk el és égessük el!
 • A levéltetvek folyamatos irtása.
 • A higiéniai szabályok betartása, ruházatunk fertőtlenítése, ne menjünk abban a ruházatban más fóliába, szaporítóanyag-szállítására alkalmas eszközöket ne tároljuk a fóliában!
 • Mechanikai eszközök (kés, metszőolló stb.) fertőtlenítése, amit pl. alkoholos- vagy hőkezeléssel tudunk elvégezni.
 • Megfelelő tápanyag-ellátottság, optimális fény és hőmérsékleti viszonyok kialakítása.
 • Mint láthatják a legfontosabb, hogy a károsító ne kerüljön a gazdaságunkba és a környezetünkbe, mert ha már bekerül, annak komoly következményei lesznek.

Pályi Béla falugazdász (KMVSZ)


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!


Hirdetés


Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!
Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.
Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek