Politika | 2022. 02. 20. – 09:29 |
Zelenszkij a Budapesti Memorandum megvalósítását követeli.  Fotó: RBC

Hirdetés

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök konzultációt kezdeményezett a Budapesti Memorandumról. Ennek a dokumentumnak Ukrajna biztonságát kellett volna garantálnia a nukleáris fegyvereinek leszereléséért cserébe.

"A világ harmadik legnagyobb nukleáris potenciáljának feladásáért Ukrajna biztonsági garanciákat kapott. Nincsenek nálunk ezek a fegyverek, de biztonság sincs. Nincs meg államunk területének egy része, és ami a legfontosabb, több millió polgárunk sincs meg" – mondta az államfő a müncheni biztonságpolitikai konferencián.

Az RBC Ukrajna hírportál közölte, hogy Volodimir Zelenszkij a müncheni biztonsági konferencián elmondta, hogy Ukrajnának jogában áll követelni az megbékélési politika helyett az ukrajnai biztonság és béke garanciáira térjenek át.

"2014 óta Ukrajna háromszor próbálta összehívni a Budapesti Memorandumot aláíró államainak egyeztetését. MIndháromszor sikertelenül. Ma Ukrajna negyedszer teszi ezt meg. Utoljára teszem ezt. Konzultációkat fogok kezdeményezni a Budapesti Memorandum keretei között" – jelentette be.

Ha a Budapesti Memorandumról szóló egyeztetések nem jönnek létre, vagy nem hozzák meg a kívánt eredményt, akkor – mint mondta az elnök – Ukrajna úgy ítéli meg, hogy az nem működik, és az összes 1994-es döntést megkérdőjelezik.

A Budapesti Memorandum elnevezésű nemzetközi szerződést 1994. december 5-én, Budapesten írták alá az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) itt megtartott konferenciáján. Az egyezmény biztonsági garanciákat nyújt az aláíró feleknek annak kapcsán, hogy Ukrajna csatlakozott a nukleáris fegyverek korlátozásáról szóló atomsorompó egyezményhez. A memorandumot eredetileg három atom-nagyhatalom, Oroszország, az Amerikai Egyesült Államok és az Egyesült Királyság írták alá. Később Kína és Franciaország is támogató nyilatkozatot adott ki.

Ukrajnát Leonyid Kucsma akkori elnök képviselte.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk róla, hogy Anka Feldhusen német nagykövet az Ukrajna 24 egyik adásában közölte, hogy a Budapesti Memorandumnak, amely szerint az atomhatalmak Ukrajna területi integritásának garantálóiként lépnek fel, nincsenek jogi kötelezettségei.

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.