MTI

| 2022. 02. 21. – 08:30 |

Az Ukrajna körüli fokozott orosz katonai jelenléttel kapcsolatos legfrissebb fejleményeket fogják megvitatni az Európai Unió tagállamainak külügyminiszterei

Az Ukrajna körüli fokozott orosz katonai jelenléttel kapcsolatos legfrissebb fejleményeket fogják megvitatni az Európai Unió tagállamainak külügyminiszterei. Fotó: Internet

Hirdetés

Az Ukrajna körüli fokozott orosz katonai jelenléttel kapcsolatos legfrissebb fejleményeket fogják megvitatni az Európai Unió tagállamainak külügyminiszterei hétfőn brüsszeli tanácsülésükön.

Munkareggeli keretében a külügyminiszterek nem hivatalos megbeszélést tartanak ukrán kollégájukkal, Dmitro Kulebával - írja az MTI.

A tanácskozást Josep Borrell kül- és biztonságpolitikáért felelős főképviselő fogja vezetni, aki szombat esti sajtóközleményében felhívta a figyelmet:

a konfliktust az is súlyosbítja, hogy az utóbbi időben egyre több alkalommal sértik meg a tűzszünetet Kelet-Ukrajnában.

"Az EU elítéli a nehézfegyverek használatát és a polgárok lakta területek célbavételét, ami egyértelműen sérti a minszki megállapodás és a nemzetközi humanitárius jogot" - tette hozzá. "Az EU nem látja megalapozottnak a donyecki és luhanszki területek nem kormányzati ellenőrzés alatt álló területeiről érkező állításokat egy esetleges ukrán támadásra vonatkozóan" - tette hozzá.

A Külügyek Tanácsa legutóbbi január végi ülésén megállapította: Oroszország arra irányuló kísérletei, hogy az európai kontinensen újból választóvonalakat hozzon létre, aláássák az európai biztonság alapelveit.

A külügyminiszterek akkor megerősítették szilárd támogatásukat Ukrajna mellett.

A Külügyek Tanácsa sajtóközleménye szerint a külügyminiszterek hétfőn eszmecserét folytatnak majd a bosznia-hercegovinai helyzetről is, mivel "az ország az 1995-ben véget ért fegyveres konfliktus óta tapasztalt egyik legsúlyosabb politikai válságával néz szembe."

Korábban hírt adtunk arról, hogy Putyin Kijevet hibáztatta a Macronnal folytatott telefonbeszélgetésben. Putyin és Macron síkraszállt az Ukrajna körül kialakult helyzet megoldásáért tett diplomáciai erőfeszítések fokozása mellett, egyebek között a "normandiai négyek" - Oroszország, Ukrajna, Franciaország és Németország - vezetői politikai tanácsadóinak bevonásával a tűzszüneti rendszer helyreállítása és a haladás érdekében a Donyec-medence körüli konfliktus rendezésében. 

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.