Politika | 2022. 02. 21. – 10:00 |
Joe Biden amerikai elnök beleegyezett abba, hogy tárgyalóasztalhoz üljön Vlagyimir Putyin orosz elnökkel az ukrajnai válság megvitatására. Fotó: Internet

Hirdetés

Joe Biden amerikai elnök beleegyezett abba, hogy tárgyalóasztalhoz üljön Vlagyimir Putyin orosz elnökkel az ukrajnai válság megvitatására. Emmanuel Macron francia elnök hivatala közölte, hogy a csúcstalálkozó részleteit Antony Blinken amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter csütörtöki találkozóján fogják megvitatni.

A Franciaország által javasolt tárgyalásokra csak akkor kerülhet sor, ha Oroszország nem támadja meg délkeleti szomszédját – közölte a Fehér Házra hivatkozva a Hirado.

A találkozó diplomáciai megoldást jelenthet az elmúlt évtizedek egyik legsúlyosabb európai biztonsági válságára.

A francia elnök hivatala közölte, hogy a csúcstalálkozó részleteit Antony Blinken amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter csütörtöki találkozóján fogják megvitatni.

A javaslatot az EU soros elnökségét betöltő Franciaország elnöke, Emmanuel Macron jelentette be, aki több, összesen mintegy háromórás telefonbeszélgetés során győzködte Vlagyimir Putyin orosz és Joe Biden amerikai elnököt a válság tárgyalásos megoldásának szükségességéről.

A második eszmecserére moszkvai idő szerint hétfőn a kora reggeli órákban került sor,

majd a francia elnök 15 percben egyeztetett Biden amerikai elnökkel – számolt be a BBC World honlapja.

Amerikai tisztségviselők szerint a hírszerzésnek tudomása van arról, hogy Oroszország készen áll a hadművelet megindítására Nyugat-Ukrajnában, ám Moszkva következetesen tagadja ezt.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy a Kreml szerint provokáció az állítólagos orosz invázió dátumát illetően jóslásba bocsátkozni. A feszültséget szító provokációnak minősítette Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője vasárnap azokat a nyugati nyilatkozatokat, amelyek konkrét dátumokat emlegetve bocsátkoznak jóslatokba azt illetően, hogy Oroszország mikor indíthat inváziót Ukrajna ellen. 

Forrás


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.