HáziPatika.com

| 2022. 02. 21. – 09:52

Testünk számos különböző tünettel próbálja számunka jelezni, ha egészségünkkel valami nincs rendben. Érdemes néhány pillantást vetni például a kezünkre is, és időben észrevenni az árulkodó jeleket.

Ízületi gyulladás

Egy arthritisről és a reumáról publikált tanulmány szerint azokat az embereket fenyegeti jobban az oszteoartrózis (ízületi kopás), akiknek gyűrűs ujja hosszabb, mint a mutatóujja. Ez a tulajdonság a kutatás szerint megháromszorozza az ízületi gyulladás kialakulásának veszélyét - írja a Házipatika.com.

Parkinson-kór

Az úgynevezett mikrográfia, azaz a remegős, apró betűs kézírás gyakran a Parkinson-kór egyik korai jele. Ha tapasztaljuk, hogy kézírásunk megváltozik, érdemes konzultálni orvosunkkal. De a kézremegés is gyakori tünet lehet. Persze, egyáltalán nem biztos, hogy Parkinson-kór okozza, de ha észrevesszük, hogy kezünk akkor is remeg, amikor egyáltalán nem mozgatjuk, akkor forduljunk orvosunkhoz.

Hipotireózis

A duzzadt ujjak és az ízületifájdalompajzsmirigy-problémára is utalhat. Ha a tünetek hosszú távon fennállnak, mindenképpen konzultáljunk orvosunkkal.

Vesebetegség

A körmön keresztbe húzódó, vagyis a körömággyal párhuzamos fehér csíkok, az úgynevezett Muehrcke-vonalak a többi között vesebetegségre is utalhatnak. A kanálszerűen felfelé pöndörödő körmök pedig gyakran vashiányt jeleznek, ami pedig gyakran valamilyen vesebetegséggel jár együtt. 

Szívbetegség

A Lancet orvosi lapban közzétett 2015-ös tanulmány szerint kézfogásunk erőssége arról árulkodhat, hogy veszélyeztet-e bennünket szívroham vagy stroke. A gyengébb kézrázás összefüggésbe hozható a halálos szívbetegségekkel.

De kezeink arról is árulkodhatnak, hogy veszélyeztet-e bennünket a magas vérnyomás. Egy 1993-as tanulmány megállapította, hogy az emberek, akiknek örvény mintájú ujjlenyomatuk van, nagyobb valószínűséggel küzdenek majd magas vérnyomással.

Az úgynevezett dobverőujjak - mikor a kéz- vagy lábujjak végei megnagyobbodnak - bizonyos tüdőbetegségek jelei is lehetnek, de veleszületett szívbetegségekben is megfigyelhetőek.

Májbetegség

Ha sötétvörös vagy lilás foltok jelennek meg a tenyerünkön, akkor ez májfunkciónk zavarára utalhat. Ha a jelenség nem múlik el, érdemes orvoshoz fordulnunk.

Cianózis

A cianózis a bőr vagy nyálkahártya kék, illetve lila elszíneződése, amely a bőrfelszín közeli szövetek alacsony oxigénszintjének következménye. A cianózis mindig valamilyen más egészségügyi állapotnak, betegségnek a tünete, kísérőjelensége. Jelezhet például asztmát, tüdőgyulladást vagy szívbetegséget is. Természetesen akár a hidegtől is bekékülhetnek kissé a kezeink,  ez azonban csak átmeneti állapot, szemben a cianózissal, amely hőmérséklettől függetlenül jelentkezhet. A tünet megjelenésével minél előbb forduljunk orvoshoz!


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!


Hirdetés


Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!
Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.
Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek