Kárpátinfo hetilap


| 2022. 02. 21. – 17:03

Az elmúlt szombaton a Rákóczi Főiskola épületében került sor a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Beregszászi Alapszervezetének közgyűlésére, melynek résztvevőit Molnár D. István elnök köszöntötte.

A meghívott vendégek közül elsőként Erdei Péter, Magyarország Beregszászi Konzulátusának konzulja kapott szót, aki a közelgő magyarországi választásokon való részvétel legfontosabb tudnivalóit ismertette. (Erről lapunk 13. oldalán folyamatosan olvashatnak tájékoztatót.)

Sin József, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének elnöke köszönetet mondott azért a sokoldalú anyaországi támogatásért, melynek köszönhetően megújulhattak oktatási-nevelési, művelődési, egyházi, egészségügyi stb. intézményeink. A mi feladatunk, hogy élettel és tartalommal töltsük meg azokat, mondta az elnök. Aki szólt a néhány nappal korábbi miniszterhelyettesi látogatásról, melynek során Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára bejelentette Magyarország legjelentősebb kárpátaljai kulturális beruházását: a beregszászi nagyzsinagóga épületének rekonstrukcióját. Sin József arról is tájékoztatta a közgyűlés résztvevőit, hogy a miniszterhelyettes megerősítette: hamarosan megkezdik a Vérke tisztítását, illetve az újabb magyarországi támogatásnak köszönhetően befejeződhet a Makkosjánosi határában épülő hulladékfeldolgozó építése is. „A cselekvő nemzet évében mutassuk meg, hogy mi is részei vagyunk ennek a cselekvő nemzetnek” – utalt az elnök a közelgő magyarországi választásokon való részvételre.

Darcsi Karolina, a KMKSZ politikai és kommunikációs titkára, a városi tanács KMKSZ-frakciójának vezetője tájékoztatott a frakció munkájáról, szólt a kistérségben és a városban tapasztalható legégetőbb problémákról, azok megoldási lehetőségeiről, illetve beszámolt a fejlesztésekről is. A legjelentősebbek között említette az Egán Ede Szakképzési Központ létrejöttét (az egykori 2-es iskola bázisán), a nagyzsinagóga ukrán-magyar projekt keretében történő felújítását, a Rákóczi Stadion építését, a Vérke tisztítását, a hulladékfeldolgozó létesítését, az amfiteátrum előtti tér felújítását, bővítését stb. Kiemelte, hogy ezek nagyrészt a magyar állam támogatásának köszönhetően valósulhattak és valósulhatnak meg, amiért ezúttal is köszönetet mondott.

Az élet minden területén lélegeztetőgépen vagyunk, és az anyaország az, aki minket ezen a gépen tart, kezdte beszédét Molnár D. István. Ha nem lennének a különböző anyaországi támogatások, félő, még inkább felgyorsulna a már így is jelentős elvándorlás, mondta. Elnöki beszámolójában szólt azokról a rendezvényekről, amelyeket az elmúlt évben sikerült megtartani, illetve beszámolt azokról a KMKSZ-projektekről, melyekben a városi alapszervezet is részt vesz.

A karanténszabályok szigorú betartásával lezajlott közgyűlés nemzeti imádságunk eléneklésével ért véget.

Kovács Erzsébet


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!


Hirdetés


Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!
Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.
Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek