MTI

| 2022. 02. 21. – 20:46 |

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter hivatalos megkeresést küldött az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) tagállamaihoz azzal a kéréssel, hogy folytassanak azonnali konzultációkat az Ukrajna körül kialakult feszültség csökkentése érdekében.

"Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nevében a budapesti memorandum 6. cikke alapján az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagállamaihoz hivatalos megkeresést küldtem, amelyben azonnali konzultációt kértem a feszültség csökkentését célzó sürgős intézkedésekről és gyakorlati lépésekről Ukrajna biztonságának szavatolása érdekében" - fogalmazott Dmitro Kuleba. Fotó: Internet

Hirdetés

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter hivatalos megkeresést küldött az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) tagállamaihoz azzal a kéréssel, hogy folytassanak azonnali konzultációkat az Ukrajna körül kialakult feszültség csökkentése érdekében.

Ezt a kijevi diplomácia vezetője hétfőn közölte a Twitteren, írta az MTI.

"Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nevében a budapesti memorandum 6. cikke alapján az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagállamaihoz hivatalos megkeresést küldtem, amelyben azonnali konzultációt kértem a feszültség csökkentését célzó sürgős intézkedésekről és gyakorlati lépésekről Ukrajna biztonságának szavatolása érdekében"

- fogalmazott a miniszter.

Az Ukrinform hírügynökség szerint az elmúlt öt napon 119 polgári létesítményt ért találat Donyeck és Luhanszk régiók ukrán ellenőrzés alatti településein. A tüzérségi támadások következtében 44 lakóházban, négy oktatási intézményben, továbbá 11 létfontosságú infrastrukturális létesítményben keletkeztek károk. Öt civil sérült meg, hárman agyrázkódást szenvedtek. Hétfő délután az ágyúzások következtében több helyütt megrongálódtak a villanyvezetékek, emiatt 7300 polgári lakos maradt áram nélkül.

Kuleba egy másik Twitter-bejegyzésében cáfolta azokat a - szavai szerint - álhíreket, amelyeket Oroszország terjeszt, igazolandó saját agresszív fellépését Ukrajna ellen.

"Ukrajna nem támadta meg Donyecket, sem Luhanszkot, nem "dobott át" sem diverzánsokat, sem páncélosokat az orosz határon, nem lőtte Oroszország területét, sem ellenőrző pontot a határon, nem követett el szabotázst, és a fent felsoroltak közül egyet sem tervez végrehajtani"

- szögezte le a miniszter.

"Követelem, hogy az Oroszországi Föderáció azonnal állítsa le a hamis hírek gyártását"

- hangsúlyozta.

Az Ukrajinszka Pravda beszámolt arról, hogy az "orosz propagandamédia" olyan információkat terjesztett, miszerint hétfőn, alig néhány órával az orosz biztonsági tanács ülése előtt, egy csoport "ukrán diverzáns" lépett be Oroszország területére, majd két ukrán gyalogsági harcjármű, amelynek fel kellett volna vennie a "diverzánsokat". Az ukrán állami határőrszolgálat ezt újabb álhírnek minősítette.

"Február 18. óta, amikor az önkényesen kikiáltott Donyec-medencei szakadár 'népköztársaságok' vezetői megkezdték az általuk ellenőrzött területeken lakó civilek Oroszországba történő 'kényszerkitelepítését', az orosz média egyre több álhírt terjeszt donyecki és luhanszki robbantásokról, Ukrajna támadási terveiről, illetve orosz területen becsapódott ukrán lövedékekről" - írta az Ukrajinszka Pravda. A hírportál hozzátette, hogy Kijev és nyugati hírszerzési szolgálatok már korában figyelmeztettek arra, hogy Oroszország álhíreket használhat fel ürügyként Ukrajna teljes körű inváziójára.

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.