Életmód | 2022. 02. 21. – 20:11 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Sokan nem is gondolnánk, hogy a mindennapjainknak milyen sok olyan része van, ami kívül-belül öregíti a testünket. Éppen ezért érdemes tisztában lenni az alábbiakkal.

Az alábbiakról érdemes inkább lemondani, ha nem akarunk idő előtt mély ráncokat - írja a Házipatika.com.

Gyulladáskeltő ételek

Vannak olyan ételek, amelyek folyamatosan gerjesztik, illetve táplálják a szervezetünkben jelen lévő gyulladásos folyamatokat. Bizonyos növényi olajok, vörös húsok, feldolgozott élelmiszerek, fehér kenyér, magas cukortartalmú ételek - ezek mind elősegítik a gyulladások kialakulását, ezáltal pedig a ráncok képződését.

Alkoholfogyasztás

Sokan vannak, akiknek a mindennapjai részét képezi az ebéd, vacsora mellé elfogyasztott pohár bor, vagy sör, és hetente legalább egyszer, vagy kétszer még emellett pluszban is fogyasztanak nagyobb mennyiségű italt. Az alkohol nedvességet von el a bőrtől, gerjeszti bizonyos bőrbetegségek kialakulását, és a ráncaink mélyüléséhez is hozzájárul.

Stressz

Nem véletlenül mondják, hogy a stressz öregít. Egy 2012-es kutatás kimutatta, hogy a folyamatos munkahelyi stressz a DNS-ünket is képes roncsolni. A stressz hatásainak csökkentése nem csak az egészségünkre, hanem a külsőnkre is jó hatással lehet -  a rendszeres jóga, meditáció a testünket és az arcunkat is segít fiatalon tartani.

Túl kevés alvás

Egy felmérés szerint körülbelül az emberek egyharmada rendszeresen kevesebbet alszik annál, mint amennyire a szervezetének szüksége lenne. Ez hatással van a szív és az érrendszer egészségére, az agyra, emellett pedig a bőrre és a testsúlyra is. A fiatalos külső megőrzésének egyik alapköve a rendszeres, pihentető alvás.

Napozás

A nyári sütkérezés a napon nagyon kellemes tud lenni, és sokan vágynak barna bőrre, de sajnos kevés dolog öregíti annyira a bőrt, mint a napozás, ami ráadásul fényvédő nélkül még a bőrrák kialakulásának esélyét is nagyban növeli. Annak, aki sokáig szeretné megőrizni a bőre fiatalos állapotát, minden egyes nap érdemes fényvédőt használnia - télen, és nyáron is.

Dohányzás

A rendszeres dohányosok a cigarettázással nem csak az egészségüket károsítják, hanem a külsejüket is öregítik. Amellett, hogy a dohányzók bőre szürkésebb, fakóbb, és hamarabb ráncosodik, a nikotin a fogaikat is sárgítja, ami öregebbnek láttathatja őket a koruknál.

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.