Politika | 2022. 02. 21. – 17:00 |
Nem csökken az Ukrajna elleni orosz fenyegetés szintje, de Kijev minden forgatókönyvet előre jelez és kiválasztja a megfelelő reagálási formát – jelentette ki Olekszij Reznyikov. Fotó: Internet

Hirdetés

Nem csökken az Ukrajna elleni orosz fenyegetés szintje, de Kijev minden forgatókönyvet előre jelez és kiválasztja a megfelelő reagálási formát – jelentette ki Olekszij Reznyikov védelmi miniszter hétfői sajtótájékoztatóján, adta hírül az rbc.ua hírportálra hivatkozva a Karpat.in.ua.

A tudósítás szerint Reznyikov azt mondta, „többek között azt a forgatókönyvet vettük fontolóra, hogy Oroszország a szó szoros értelmében megpróbálja csapatokkal körülvenni Ukrajnát:

Breszttől Taganrogig a szárazföldön, két tengeren és az ideiglenesen megszállt Krím félszigeten.

És aktivitásba kezd Moldova ideiglenesen megszállt Dnyeszteren túli részén. Ezzel egy időben, a várakozások szerint, eszkalálja a kelet-ukrajnai helyzetet.”

A miniszter hozzátette, mindezt más nyomásgyakorlási eszközök is kísérik majd: kibertámadások, polgári objektumok aláaknázása, különféle ürügyekkel szervezett zavargások. „Ezeknek az akcióknak az a célja, hogy belülről destabilizálják Ukrajnát, hogy megváltoztassuk politikai irányvonalunkat, lemondjunk az EU-ról és a NATO-ról, és végül elveszítsük a függetlenségünket” – mutatott rá,

megjegyezve, hogy az oroszok most ezt a forgatókönyvet próbálják megvalósítani.

A kérdésre, hogy hány orosz katona van Ukrajna határai közelében, a tárcavezető azt mondta, ma az orosz szárazföldi csapatokban 127 ezer ember van, a haditengerészetnél és a légierőnél további 147 ezer fő. „Nem látunk csapatkivonást, és nem beszélhetünk a katonai létszám csökkentéséről. Azok az egységek, amelyek most mozgásban vannak, visszatérhetnek a korábbi helyükre, vagy áthelyezhetők egy másik állomáshelyre” – emlékeztetett Olekszij Reznyikov.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy az amerikai hírszerzés szerint az orosz fegyveres erők 75%-a Ukrajna határai közelében van. E forrás szerint 160 orosz zászlóalj harcászati ​​csoportjából mintegy 120 zászlóalj koncentrálódik az ukrán határhoz közeli 60 km-es sávban.

Forrás


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.