MTI

| 2022. 02. 21. – 20:52 |

Oroszország "rendkívül erőszakos" invázióra készül Ukrajna ellen, és Moszkva célja, hogy "összezúzza" az ukrán népet - jelentette ki hétfőn az NBC amerikai televíziónak adott nyilatkozatában Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója.

Oroszország "rendkívül erőszakos" invázióra készül Ukrajna ellen, és Moszkva célja, hogy "összezúzza" az ukrán népet - jelentette ki hétfőn az NBC amerikai televíziónak adott nyilatkozatában Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója. Fotó: Internet

Hirdetés

Oroszország "rendkívül erőszakos" invázióra készül Ukrajna ellen, és Moszkva célja, hogy "összezúzza" az ukrán népet - jelentette ki hétfőn az NBC amerikai televíziónak adott nyilatkozatában Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója.

 "Úgy gondoljuk, hogy az oroszok által tervezett bármely katonai művelet rendkívül erőszakos lesz. Ukránok és oroszok, civilek és katonák is életüket fogják veszíteni"

- vélekedett Sullivan, írta az MTI.

A nemzetbiztonsági tanácsadó "hatalmas brutalitásra" számít, ugyanis szerinte "ez nem csak hagyományos háború lesz két hadsereg között". Sullivan hozzátette:

"ez Oroszország háborúja lesz az ukrán nép ellen, azzal a céllal, hogy elnyomja, összezúzza őket és ártson nekik".

A jelenlegi megállapodások szerint Antony Blinken amerikai külügyminiszter csütörtökön Genfben találkozik Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel. Vasárnap Joe Biden amerikai elnök sem zárkózott el egy esetleges találkozó lehetőségétől Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő azonban hétfőn azt mondta: korai még a csúcstalálkozóról beszélni. A szóvivő szerint a két elnök bármikor összehívhat telefonbeszélgetést vagy találkozót, de egyelőre nincs ilyen konkrét terv. Hozzátette: "egyetértés van abban, hogy külügyminiszteri szinten kell folytatnunk a párbeszédet" - fogalmazott Peszkov.

Sullivan hétfőn megismételte, hogy az Egyesült Államok kész megtenni a megfelelő válaszlépéseket, amennyiben Moszkva támadást indítana Kijev ellen. "Készek vagyunk határozottan reagálni, ha Oroszország megtámadná Ukrajnát, de készen állunk a helyzet békés, diplomáciai rendezésére, a legmagasabb szinten is" - tette hozzá a nemzetbiztonsági tanácsadó. Sullivan szerint azonban jelenleg "minden jel arra mutat, hogy az orosz erők nagy, Ukrajna elleni támadásra készülnek".

A Fehér Ház egyik - neve elhallgatását kérő - tisztségviselője megerősítette, hogy Biden hétfőn megbeszélést folytat a nemzetbiztonsági csapatával Oroszországgal és Ukrajnával kapcsolatban. Amerikai sajtóinformációk szerint a tárgyaláson részt vesz Antony Blinken külügyminiszter, Lloyd Austin védelmi miniszter és Mark Milley tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke is.

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.