Közélet | 2022. 02. 21. – 09:30 |
Zelenszkij a Budapesti Memorandum megvalósítását követeli.  Fotó: Internet

Hirdetés

Zelenszkij a Budapesti Memorandum megvalósítását követeli; Bemutatjuk a Kárpátaljai márkacsaládot - Kész Béla vállalkozó; Német nagykövet: a Budapesti Memorandumnak nincs jogi kötelezettsége; Johnson: Oroszország 1945 óta nem látott méretű háborúra készülhet Ukrajnában; Fiala: Európa egy lépésre van a háborútól. Kiemeltük azokat a cikkeket, melyek népszerűek voltak 2022. február 20-án.

Zelenszkij a Budapesti Memorandum megvalósítását követeli

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök konzultációt kezdeményezett a Budapesti Memorandumról. Ennek a dokumentumnak Ukrajna biztonságát kellett volna garantálnia a nukleáris fegyvereinek leszereléséért cserébe. "A világ harmadik legnagyobb nukleáris potenciáljának feladásáért Ukrajna biztonsági garanciákat kapott. Nincsenek nálunk ezek a fegyverek, de biztonság sincs. Nincs meg államunk területének egy része, és ami a legfontosabb, több millió polgárunk sincs meg" – mondta az államfő a müncheni biztonságpolitikai konferencián. Az RBC Ukrajna hírportál közölte, hogy Volodimir Zelenszkij a müncheni biztonsági konferencián elmondta, hogy Ukrajnának jogában áll követelni az megbékélési politika helyett az ukrajnai biztonság és béke garanciáira térjenek át. Ha a Budapesti Memorandumról szóló egyeztetések nem jönnek létre, vagy nem hozzák meg a kívánt eredményt, akkor – mint mondta az elnök – Ukrajna úgy ítéli meg, hogy az nem működik, és az összes 1994-es döntést megkérdőjelezik.

Bemutatjuk a Kárpátaljai márkacsaládot - Kész Béla vállalkozó

Nem kis bátorság kellett ahhoz, hogy a Kész családban bő öt évvel ezelőtt megszülessen a döntés: márpedig ők ezután hidegen sajtolt napraforgó olajat fognak készíteni. A Salánkon élő házaspár elhatározását tett követte, és az Egán Ede Gazdaságfejlesztési Program keretében hamarosan pályázatot nyújtottak be egy ilyen gép beszerzésére.

Német nagykövet: a Budapesti Memorandumnak nincs jogi kötelezettsége

Anka Feldhusen szerint a Budapesti Memorandum nem rendelkezik nemzetközi jogi kötelezettségekkel. Anka Feldhusen német nagykövet az Ukrajna 24 egyik adásában közölte, hogy a Budapesti Memorandumnak, amely szerint az atomhatalmak Ukrajna területi integritásának garantálóiként lépnek fel, nincsenek jogi kötelezettségei - írja a Korrespondent.net hírportál. A Budapesti Memorandum elnevezésű nemzetközi szerződést 1994. december 5-én, Budapesten írták alá az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) itt megtartott konferenciáján. Az egyezmény biztonsági garanciákat nyújt az aláíró feleknek annak kapcsán, hogy Ukrajna csatlakozott a nukleáris fegyverek korlátozásáról szóló atomsorompó egyezményhez. A memorandumot eredetileg három atom-nagyhatalom, Oroszország, az Amerikai Egyesült Államok és az Egyesült Királyság írták alá. Később Kína és Franciaország is támogató nyilatkozatot adott ki.

Johnson: Oroszország 1945 óta nem látott méretű háborúra készülhet Ukrajnában

Boris Johnson brit miniszterelnök szerint Oroszország olyan méretű háborút tervezhet Ukrajnában, amilyenre Európában 1945 óta nem volt példa. Az MTI közlése szerint Johnson a BBC brit közszolgálati televízió vasárnap délelőtti politikai magazinműsorának adott interjút, amelyből a BBC néhány részletet előzetesen közzétett. Arra a kérdésre, hogy továbbra is küszöbönálló veszélynek tekinthető-e az Ukrajna elleni orosz invázió, a brit kormányfő azt mondta, hogy a hírszerzési adatok erre vallanak, "és ezen nincs mit szépíteni". Hozzátette: ezeknek a terveknek a végrehajtása bizonyos értelemben már meg is kezdődött. Johnson kijelentette: a nyugati szövetségesek olyan terveket látnak, amelyek alapján az ukrajnai orosz katonai beavatkozás - pusztán méreteit tekintve - az európai területen 1945 óta megvívott legnagyobb háborúnak is bizonyulhat.

Fiala: Európa egy lépésre van a háborútól

Európa egy lépésre van a háborútól, és a békés megoldás lehetősége egyre csökken - nyilatkozta Petr Fiala cseh miniszterelnök vasárnap a CT 24 közszolgálati hírtelevízióban. Az MTI közlése szerint a cseh kormányfő úgy látja, hogy az orosz katonaság bármelyik pillanatban képes az Ukrajna elleni támadásra. Fiala kiemelte a nyugati szövetségesek egységét Ukrajna mellett, amivel szerinte Vlagyimir Putyin orosz államfő nem számolt. Hangsúlyozta, hogy az orosz támadás esetén a Nyugat készen áll kemény szankciókat hozni Moszkva ellen. Fiala szerint ezek a szankciók Csehországot is negatívan érintenék, de valószínűsíthető, hogy Prága ezért kártérítést kapna a nemzetközi közösségtől. Rámutatott: a diplomáciai tárgyalások eddig semmilyen eredményhez nem vezettek. Oroszország követelései nem reálisak, és nem kizárt, hogy Moszkva nem is akar eredményt elérni.

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.