Közélet | 2022. 02. 22. – 09:30 |
Elmondása szerint Putyin ukránok millióit kényszerítette arra, hogy elforduljanak tőle. Fotó: Internet

Hirdetés

Kuleba: Putyin elkövette élete legnagyobb hibáját – az ukránokat Oroszország ellen fordította; Elhunyt Volodimir Males, a beregszászi kórház egykori vezetője; Reznyikov felfedte és a nyilvánosság elé tárta az orosz támadás tervét; Putyin elismerte az ukrajnai szakadár régiók függetlenségét; Ukrajnában betilthatják az egyik legnépszerűbb mobilalkalmazást. Kiemeltük azokat a cikkeket, melyek népszerűek voltak 2022. február 21-én.

Kuleba: Putyin elkövette élete legnagyobb hibáját – az ukránokat Oroszország ellen fordította

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a CBS News csatorna adásában elmondta, Vlagyimir Putyin orosz elnök azzal, hogy 2014-ben megtámadta Ukrajnát, élete legnagyobb hibáját követte el - ukránok millióit Oroszország ellen fordította. A műsorvezető megjegyezte, hogy Ukrajnában jól viszonyultak Oroszországhoz a Szovjetunió összeomlása után. Kuleba azt válaszolta, hogy ez 2014-ben drámaian megváltozott - írja a Liga.net. Elmondása szerint Putyin ukránok millióit kényszerítette arra, hogy elforduljanak tőle: az ukránok rájöttek, hogy Oroszország nemcsak "a kultúráról és a barátokról szól, hanem a lövedékekről, a háborúról és a szenvedésről is". Az ukrán tárcavezető megjegyezte, hogy a közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy Ukrajnában évről évre csökken azon állampolgárok száma, akik Oroszországot biztonságos szomszédnak tekintik.

Elhunyt Volodimir Males, a beregszászi kórház egykori vezetője

Elhunyt Volodimir Males, a Linner Bertalan Beregszászi Járási Központi Kórház egykori vezetője. A hírt Babják Zoltán polgármester osztotta meg közösségi oldalán. A doktor urat 2012. április 27-én avatták Beregszász díszpolgárává. "Őszinte részvétünket fejezzük ki a családnak és a barátoknak az őket ért súlyos veszteség miatt. Nyugodjon békében" - írta városunk első embere.

Reznyikov felfedte és a nyilvánosság elé tárta az orosz támadás tervét

Nem csökken az Ukrajna elleni orosz fenyegetés szintje, de Kijev minden forgatókönyvet előre jelez és kiválasztja a megfelelő reagálási formát – jelentette ki Olekszij Reznyikov védelmi miniszter hétfői sajtótájékoztatóján, adta hírül az rbc.ua hírportálra hivatkozva a Karpat.in.ua. A tudósítás szerint Reznyikov azt mondta, „többek között azt a forgatókönyvet vettük fontolóra, hogy Oroszország a szó szoros értelmében megpróbálja csapatokkal körülvenni Ukrajnát: Breszttől Taganrogig a szárazföldön, két tengeren és az ideiglenesen megszállt Krím félszigeten. És aktivitásba kezd Moldova ideiglenesen megszállt Dnyeszteren túli részén. Ezzel egy időben, a várakozások szerint, eszkalálja a kelet-ukrajnai helyzetet.”

Putyin elismerte az ukrajnai szakadár régiók függetlenségét

A délkelet-ukrajnai szakadár "Donyecki Népköztársaság" és "Luhanszki Népköztársaság" szuverenitásának haladéktalan elismerését jelentette be hétfő esti videoüzenetében Vlagyimir Putyin orosz elnök. Putyin tévékamerák előtt együttműködési és barátsági megállapodást írt alá a Kremlben Gyenyisz Pusilinnal, a "Donyecki Népköztársaság" és Leonyid Paszicsnikkal, a "Luhanszki Népköztársaság" vezetőjével - közölte az MTI. Az elnök felkérte a parlament két házát, hogy támogassa döntését, és ratifikálja a két szerződést. Az orosz törvényhozás erről a tervek szerint kedden fog szavazni. A Kreml sajtószolgálata szerint Putyin telefonon előzetesen telefonon értesítette Emmanuel Macron francia elnököt és Olaf Scholz német kancellárt, hogy el kívánja ismerni a két ukrajnai szakadár köztársaság függetlenségét. Az orosz államfői hivatal szerint a két nyugat-európai vezető csalódottságának adott hangot, de kifejezte készségét a kapcsolatok fenntartására.

Ukrajnában betilthatják az egyik legnépszerűbb mobilalkalmazást

Petíciót indítottak a TikTok videoalkalmazás betiltásáért Ukrajnában. Eddig az indítványért 376 aláírás érkezett – közölte az Unian.net hírügynökség február 18-án. Ezt a kezdeményezést azon ukrán polgárok indítványozták, akik úgy vélik, hogy a platform állítólag hamis információkat terjeszt, ami negatívan hat a társadalomra, valamint rossz hatással van mind a gyerekekre, mind a felnőttekre. A megfelelő petíció már megjelent az ukrán elnök honlapján. A leírás szerint a platformot sem gyermekeknek, sem a felnőtteknek nem kell használni. Az alkalmazás betiltására irányuló javaslat szerzői szerint "félinformációt terjeszt", ami aztán negatív hatással van a társadalomra. "A legtöbb gyerek soha nem ellenőrzi a közösségi oldalakon látott információkat, és azt első fokon igazságnak tekinti, emiatt sok téves információ jut a gyerekek fejébe, és néha szükségtelen pánikot kelt.

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.