Politika | 2022. 02. 22. – 15:15 |
A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) felelőtlen döntésnek tartja, hogy Moszkva elismerte a két ukrajnai szakadár köztársaságot. Fotó: Internet

Hirdetés

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) felelőtlen döntésnek tartja, hogy Moszkva elismerte a két ukrajnai szakadár köztársaságot - szögezte le közösségi oldalán kedden Kelemen Hunor romániai miniszterelnök-helyettes, az RMDSZ elnöke.

Úgy értékelte: az Ukrajnát megszálló orosz katonai erők nem békefenntartás céljából, hanem területszerzési agresszió céljából vonultak be Ukrajnába - írja az MTI.

Szerinte Oroszország ezzel nemcsak a térség és Európa békéjét fenyegeti, hanem a nemzetközi jog alapjait is felrúgja.

"Támogatjuk az Európai Unió álláspontját, és a NATO tagjaként Romániának a legnagyobb felelősséggel végeznie kell a munkáját, hozzájárulva a diplomáciai békés megoldás kereséséhez, az Oroszország elleni nemzetközi szankciókhoz és a NATO védelmi akcióihoz" - zárta állásfoglalását az RMDSZ elnöke.

A román állami vezetők és más politikai pártok is elítélték, és a nemzetközi jog súlyos megsértésének minősítették a donyecki és luhanszki területek egyoldalúan kinyilvánított függetlenségének Oroszország általi elismerését. Klaus Iohannis román államfő haladéktalan és határozott szankciókat sürgetett a nemzetközi közösség részéről.

A bukaresti kormány elítélte Ukrajna szuverenitásának és területi épségének megkérdőjelezését,

rámutatva, hogy a revizionizmus az európai és a világbékét veszélyezteti.

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfő este jelentette be, hogy Oroszország elismeri a délkelet-ukrajnai szakadár "Donyecki Népköztársaságot" és "Luhanszki Népköztársaságot", és az orosz államfő megállapodást írt alá arról, hogy Oroszország megvédi Ukrajna szakadár területeit.

Hirdetés

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.