Politika | 2022. 02. 22. – 10:45 |
Csehország a szabad és független Ukrajna mellett áll, saját történelméből emlékszik hasonló lépésekre, amelyek soha nem vezettek békéhez - reagált Petr Fiala. Fotó: Internet

Hirdetés

Csehország a szabad és független Ukrajna mellett áll, saját történelméből emlékszik hasonló lépésekre, amelyek soha nem vezettek békéhez - reagált Petr Fiala cseh kormányfő keddre virradóra közleményében a donyecki és luhanszki területek egyoldalúan kinyilvánított függetlenségének Oroszország általi elismerésére.

A délkelet-ukrajnai szakadár "Donyecki Népköztársaság" és "Luhanszki Népköztársaság" szuverenitásának Oroszország általi elismerését a cseh külügyminisztérium is elítélte - írja az MTI.

"Oroszország döntése a nemzetközi jog megsértése" - jelentette ki Jan Lipavsky külügyminiszter a tárca honlapján közzétett nyilatkozatban.

Jana Cernochová cseh védelmi miniszter Oroszország döntését a Szovjetunió felélesztése irányában tett lépésnek minősítette a szabad országok kárára, amit szerinte "a civilizált világ soha nem tűrhet el".

Moszkva lépését az ellenzéki ANO mozgalom is elítélte. "Mi, mint Cseh Köztársaság, történelmünkből kifolyólag ezt a lépést különösen érzékenyen látjuk" - jelentette ki keddi sajtótájékoztatójának elején Alena Schillerová, az ANO parlamenti frakcióvezetője, volt pénzügyminiszter.

Mérsékeltebb hangot ütött meg a cseh államfő. "Milos Zeman köztársasági elnök megállapítja, hogy az orosz katonaság belépése a szeparatista Donyecki és Luhanszki Népköztársaságok területére növeli a katonai konfliktus veszélyét,

és fordítva, csökkenti a diplomáciai megoldás reményét" - mutatott rá nyilatkozatában, amelyet Jirí Ovcácek elnöki szóvivő hozott nyilvánosságra kedden délelőtt.

A többi cseh kormányzati és ellenzéki politikustól eltérően Zeman nem ítélte el Oroszországot, és döntését sem minősítette a nemzetközi jog megsértésének - jegyezte meg a CTK hírügynökség.

Moszkva lépése kapcsán a cseh politikusok és a média az 1938-ban a korabeli nagyhatalmak által megkötött müncheni egyezményt is emlegetik, amely alapján Csehszlovákiának le kellett mondania az ország németek lakta területeiről a náci Németország javára.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy rendkívüli ülést tart az ENSZ Biztonsági Tanácsa. Rendkívüli ülést tart hétfő este az ENSZ Biztonsági Tanácsa, miután Vlagyimir Putyin orosz elnök elismerte a kelet-ukrajnai szeparatista régiók függetlenségét. 

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.