MTI

| 2022. 02. 22. – 10:45

Csehország a szabad és független Ukrajna mellett áll, saját történelméből emlékszik hasonló lépésekre, amelyek soha nem vezettek békéhez - reagált Petr Fiala cseh kormányfő keddre virradóra közleményében a donyecki és luhanszki területek egyoldalúan kinyilvánított függetlenségének Oroszország általi elismerésére.

A délkelet-ukrajnai szakadár "Donyecki Népköztársaság" és "Luhanszki Népköztársaság" szuverenitásának Oroszország általi elismerését a cseh külügyminisztérium is elítélte - írja az MTI.

"Oroszország döntése a nemzetközi jog megsértése" - jelentette ki Jan Lipavsky külügyminiszter a tárca honlapján közzétett nyilatkozatban.

Jana Cernochová cseh védelmi miniszter Oroszország döntését a Szovjetunió felélesztése irányában tett lépésnek minősítette a szabad országok kárára, amit szerinte "a civilizált világ soha nem tűrhet el".

Moszkva lépését az ellenzéki ANO mozgalom is elítélte. "Mi, mint Cseh Köztársaság, történelmünkből kifolyólag ezt a lépést különösen érzékenyen látjuk" - jelentette ki keddi sajtótájékoztatójának elején Alena Schillerová, az ANO parlamenti frakcióvezetője, volt pénzügyminiszter.

Mérsékeltebb hangot ütött meg a cseh államfő. "Milos Zeman köztársasági elnök megállapítja, hogy az orosz katonaság belépése a szeparatista Donyecki és Luhanszki Népköztársaságok területére növeli a katonai konfliktus veszélyét,

és fordítva, csökkenti a diplomáciai megoldás reményét" - mutatott rá nyilatkozatában, amelyet Jirí Ovcácek elnöki szóvivő hozott nyilvánosságra kedden délelőtt.

A többi cseh kormányzati és ellenzéki politikustól eltérően Zeman nem ítélte el Oroszországot, és döntését sem minősítette a nemzetközi jog megsértésének - jegyezte meg a CTK hírügynökség.

Moszkva lépése kapcsán a cseh politikusok és a média az 1938-ban a korabeli nagyhatalmak által megkötött müncheni egyezményt is emlegetik, amely alapján Csehszlovákiának le kellett mondania az ország németek lakta területeiről a náci Németország javára.

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!


Hirdetés


Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!
Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.
Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek