Politika | 2022. 02. 22. – 11:40 |
Zelenszkij közölte, hogy hadiállapotot vezet be az Ukrajna elleni "erős háború" esetén. Fotó: Internet

Hirdetés

Volodimir Zelenszkij elnök mérlegeli a külügyminisztériumnak Ukrajna és Oroszország közötti diplomáciai kapcsolatok megszakításáról szóló javaslatát.

Ezt február 22-én, kedden Kijevben, Alar Karis észt elnökkel tartott sajtótájékoztatón jelentette be - közli a Korrespondent.net hírportál.

"Kaptam a Külügyminisztériumtól egy felkérést, hogy fontoljam meg Ukrajna és az Orosz Föderáció közötti diplomáciai kapcsolatok megszakításának kérdését.

Közvetlenül a sajtótájékoztatónk után gondolkodni fogok ezen a témán, és nem csak ezen, hanem az Orosz Föderáció eszkalációja érdekében tett hatékony lépéseinkről is" - mondta Zelenszkij.

Az elnök azt is közölte, hogy hadiállapotot vezet be az Ukrajna elleni "erős háború" esetén.

"A hadiállapotot illetően ez nagyon egyszerű – ez a kérdés egyértelmű számunkra: hiszünk abban, hogy nem lesz erőteljes háború Ukrajna ellen, és nem lesz széles körű eszkaláció az Orosz Föderáció oldaláról. Ha igen, bevezetjük a hadiállapotot" - tette hozzá az ukrán államfő.

Elmondása szerint az Orosz Föderáció által az LNR és a DNR (Donyecki és Luhanszki Népköztársaságok) elismerése az alapja a további orosz fegyveres agressziónak Ukrajna ellen.

Az úgynevezett L/DNR elismerésével Oroszország jogi alapot teremt az Ukrajna elleni fegyveres agresszióhoz, miközben megszegi minden két- és többoldalú kötelezettségét - az ENSZ Biztonsági Tanácsának Ukrajnáról szóló, 2015. február 17-i határozatát – mondta Zelenszkij.

Hozzátette: az Ukrajna körüli orosz agresszió példátlan kihívást jelent a világ számára.

Ezenkívül Zelenszkij bejelentette, hogy haladéktalanul szankciókat kell bevezetni az Orosz Föderáció ellen, mert elismerte az DNR és LNR "függetlenségét".

"Európa és a világ nem engedheti meg, hogy megismétlődjenek azok a tragikus hibák, amelyeket Grúziában 2008-ban elkövettek. Megállapodtunk abban, hogy azonnali szankciókat kell bevezetni az Ukrajna elleni újabb agressziós cselekmény miatt. Ezeknek a szankcióknak magukban kell foglalniuk az Északi Áramlat-2 teljes leállítását is" – mondta az elnök.

Felszólította a többi országot, hogy gyorsan vezessenek be szankciókat az Orosz Föderáció ellen.

Elmondása szerint, amilyen gyorsan Oroszország elismerte a Donyecki és Luhanszki Népköztársaságokat, olyan gyors kell hogy legyen a reakció is.

Az elnök megjegyezte, hogy jogilag az Orosz Föderáció az L/DNR függetlenségének elismerésével már agressziót követett el Ukrajna ellen.

A szankciós politika erőteljesebb politika, amely valóban befolyásolja az Orosz Föderáció további lehetséges eszkalációját. Ne várják meg, amíg ez (az eszkaláció) megtörténik, mert ennek az agressziónak az első lépései már megtörténtek – hangsúlyozta Zelenszkij.

Észtország elnöke viszont azt mondta, hogy az Orosz Föderációnak azonnal ki kell vonnia csapatait Ukrajna területéről.

"Oroszországnak abba kell hagynia a provokációkat, abba kell hagynia a 8 éve tartó konfliktus szítását. Moszkvának azonnal és feltétel nélkül ki kell vonnia csapatait Ukrajna területéről. Elítélünk minden Ukrajna elleni katonai és hibrid akciót. A diplomáciai erőfeszítések ellenére nem látjuk a deeszkalációra való készséget. Ellenkezőleg, az orosz csapatok felhalmozódnak, ami folytatódik, többek között Fehéroroszországban is" – mondta Karis.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy a francia elnök „célzott európai szankciókat” szorgalmaz Moszkvával szemben. Emmanuel Macron francia államfő elítélte hétfőn Vlagyimir Putyin orosz elnök döntését a délkelet-ukrajnai szakadár területek függetlenségének elismeréséről. 


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.