MTI

Megosztás

Fokozatos, arányos és fenntartható szankciókat kezdeményezett Luigi Di Maio külügyminiszter az ukrán válságról a római parlamentben tartott felszólalásában szerdán. Di Maio hangsúlyozta, hogy a Moszkvával szembeni szigorításért Olaszország fizetheti a legsúlyosabb árat.

Az MTI közlése szerint az olasz diplomácia vezetője úgy vélte, hogy

az Ukrajna és Oroszország közötti válsághelyzet "erőteljes és aggodalmat keltő felgyorsulása a világ stabilitását és a nemzetközi rendet" fenyegeti.

Ennek ellenére - tette hozzá - minden erőfeszítést meg kell tenni a békés, diplomáciai megoldás érdekében,

"a háború elkerülésére, amelynek esélye azonban napról napra csökken".

Di Maio kezdeményezte, hogy ne tartsanak kétoldalú találkozókat az orosz féllel mindaddig, amíg Moszkva nem mutat akaratot a feszültség enyhítésére. Olasz sajtóbeszámolók szerint szavaira az orosz külügyminisztérium úgy reagált, hogy Luigi di Maiónak "sajátos fogalma van a diplomáciáról".

Luigi Di Maio a szankciók további szigorításáról beszélt, de "fokozatos, arányos és fenntartható" intézkedéseket szorgalmazott emlékeztetve, hogy a Moszkvával szemben 2014-től bevezetett szankciók már eddig is súlyos veszteséget okoztak az olaszországi vállalatoknak. Hangsúlyozta, hogy a mostani szankciók esetében is Olaszország az, amely "jelentős árat" fizet miattuk. Kifejtette, hogy Németországgal ellentétben Olaszország az ukrajnai vezetékeken keresztül érkező gáztól függ, "ezért Olaszország elsőként érzi meg a gázárak okozta feszültséget, és az elsők között kívánja elkerülni a konfliktust".    

Di Maio, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) politikusa a szenátus, majd a képviselőház előtt tartott beszámolót az ukrán válságról. Hangoztatta, hogy a római kormány 110 millió euróval támogatja Kijevet, valamint további forrásokat biztosít a térségben dolgozó Nemzetközi Vöröskeresztnek.

A külügyminiszter közölte, hogy Olaszország kijevi nagykövetsége tovább működik, az Ukrajnában élő és dolgozó olaszokat viszont az országból történő távozásra szólította fel.

Luigi Di Maio hangoztatta, hogy Róma támogatja a legtöbb katonával a NATO-t a Földközi-tengertől a Fekete-tengeren át a Balti-tengerig. Kiemelte, hogy Lettországban kétszáz, Romániában több mint száz olasz katona szolgál a NATO kötelékében.

Forrás

MTI