Életmód | 2022. 02. 23. – 07:56 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A hasi fájdalom és a puffadás hátterében számos egészségügyi magyarázat állhat. Elbagatellizálni azonban nem szabad ezeket a panaszokat (sem), ugyanis komoly problémára, egyebek mellett akár májbetegségre is utalhatnak.

A máj egyik leggyakoribb betegsége az úgynevezett zsírmáj, amelynek két nagyobb csoportja van: a tiszta zsírmáj gyulladásos reakció nélkül, és a zsírmáj-hepatitisz gyulladásos reakcióval, amelynek létezik alkoholos és nem alkoholos fajtája is. Ez utóbbi jellemzően túlsúlyosak és cukorbetegek körében alakul ki - ismertette dr. Fehér György, az Ultrahangközpont radiológusa - írja a Házipatika.com.

A zsírmáj során a máj sejtjeiben kis lipidcseppek jelennek meg, vagyis túl sok zsír halmozódik fel. Bár az egészséges máj is tartalmaz némi zsírt, ám csak kis mennyiségben. Problémát az okoz, amikor a zsír mennyisége eléri a szerv súlyának 5-10 százalékát. A májenzimek eltérésének hátterében gyakran ez a probléma áll, amelynek fő oka a trigliceridek magas mennyisége.

Okok és veszélyek

A zsírmájat okozhatják toxikus anyagok (például túlzott alkoholfogyasztás, bizonyos gyógyszerek, ösztrogénterápia vagy szteroidkészítmények), túlsúly, 2-es típusú cukorbetegség, metabolikus szindróma és egyéb ritkább kórképek is. Veszélye, hogy a máj túlzott elzsírosodása miatt a szerv sejtjei folyamatosan pusztulnak, ezzel a máj szerkezete, felépítése megváltozik, a májenzim értékei pedig kicsúsznak a referenciatartományból. Késői stádiumban májzsugorodás (cirrózis) és rákmegelőző állapot is felléphet.

A zsírmáj tünetei

A tiszta zsírmáj nem okoz tüneteket, a zsírmáj-hepatitisz esetén pedig a következő panaszok jelentkezhetnek:

  • étvágytalanság,
  • hasifájdalom a jobb oldalon,
  • fáradékonyság,
  • emelkedett májenzimértékek,
  • puffadás,
  • sárgaság (késői stádiumban).

Legtöbbször életmódváltással is kezelhető

A zsírmáj elsősorban a megfelelő életmód követésével, a kiváltó ok megszüntetésével kezelhető. Fontos a túlsúly leadása, a rendszeres testmozgás, valamint a diétázás (teljes kiőrlésű pékáruk, sovány húsok, halak, gyümölcsök és zöldségek fogyasztása, illetve a cukor és az alkohol kerülése). Olykor szükség lehet gyógyszeres kiegészítésre is, ám ez főleg az alapbetegség orvoslására szolgál, amely az állapot kialakulásához vezetett. Amennyiben a máj működése visszafordíthatatlan károsodást szenvedett, úgy májátültetés válhat szükségessé.

Ebben segít az ultrahang

A zsírmáj - mivel kezdetben nem okoz tüneteket - gyakran véletlenszerűen derül ki. Előfordulhat, hogy más okból végzett hasi ultrahang során derül fény a problémára - mondta a radiológus. A szakember szerint amennyiben valaki a magasabb rizikócsoportba tartozik zsírmáj szempontjából (például cukorbeteg), annak nagyon fontos, hogy rendszeresen vegyen részt ultrahangos szűréseken. Ha pedig valakinek zsírmáj-hepatitiszre, esetleg májcirrózisra utaló panaszai vannak (fáradékonyság, gyengeség, rossz közérzet, sárgaság, megnövekedett haskörfogat, csillag alakú értágulatok), akkor a belgyógyászati kivizsgálás részeként mielőbb el kell végezni az ultrahangvizsgálatot, hogy alaposan szemügyre lehessen venni a máj szerkezetét.

Hirdetés


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.