Kárpátinfo.net


| 2022. 02. 23. – 09:30

Szemtanúk szerint Donyeckből hosszú katonai hadoszlop indult a frontvonal felé; Gránátvetőből lőttek egy épületre Kijev központjában; A KMKSZ Elnökségének nyilatkozata; Reznyikov üzent a hadseregnek: nehéz próbatétel elé nézünk, veszteségeink lesznek; Zelenszkij az Oroszországgal való diplomáciai kapcsolatok megszakításáról beszélt. Kiemeltük azokat a cikkeket, melyek népszerűek voltak 2022. február 22-én.

Szemtanúk szerint Donyeckből hosszú katonai hadoszlop indult a frontvonal felé

Nagy létszámú hadoszlop indult el a Moszkva által támogatott szakadárok ellenőrzése alatti Donyeck városából a Donyec-medencei frontvonal felé, vagyis az ukrán fegyveres erők állásai irányába - közölték szemtanúk hétfő este az ukrán Szabadság Rádióval. Egy helybeli azt mondta a rádiónak, hogy több mint száz egységből állt a hadoszlop, amely Donyeck központjából indult, ráhajtott a Donyeck és Makijivka közötti autópályára, és feltehetően Jaszinuvata település felé tartott - írja az MTI. Más szemtanúk szerint a harckocsikból, egyéb páncélozott járművekből és katonákból álló oszlop Donyeck központján kijevi idő szerint este tíz óra körül haladt át, és északnyugati irányba tartott, azaz a frontvonal felé. 

Gránátvetőből lőttek egy épületre Kijev központjában

Ismeretlenek gránátvetőből adtak le lövést egy házra hétfő este Kijev Sevcsenko kerületében, a célba vett épületben ügyvédi iroda van – adta hírül az rbc.ua hírportál kedden a kijevi rendőrség sajtószolgálatára hivatkozva, melyet a Karpat.in.ua idéz. Az előzetes információk szerint a lövést RPG-26 típusú gránátvetőből adták le. A robbanás megrongálta az ügyvédi iroda ablakait és az épület homlokzatát. A rendőrség jelenleg keresi a bűncselekményben érintett személyeket. A nyomozás a cselekmény kapcsán több verziót is vizsgál, közöttük a legfontosabb az ügyvédi szakmai tevékenysége.

A KMKSZ Elnökségének nyilatkozata

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) aggodalommal figyeli a háborús feszültség fokozódását. Meggyőződésünk, hogy az atomfegyverek korában fegyveres úton nem lehet rendezni a felgyülemlett konfliktusokat. Felhívjuk a nagyhatalmak vezetőinek és az ukrán kormányzat figyelmét, tegyenek meg mindent a háború elkerülése, a problémák békés úton történő rendezése érdekében. Ukrajna utóbbi években elfogadott törvényei nem teszik lehetővé a kisebbségvédelem terén országunk által kötött nemzetközi szerződések végrehajtását. Úgy véljük, hogy az ukrajnai kisebbségek nyelvi, oktatási jogainak visszaállítása jelentős mértékben hozzájárulhatna a béke és a stabilitás megőrzéséhez. A KMKSZ, figyelembe véve a kialakult helyzetet, annak ellenére, hogy az illetékes szervek tovább folytatják a megalapozatlan vádak alapján megkezdett bűnvádi eljárásokat a Szövetség által létrehozott jótékonysági alapítványok ellen, továbbra is kész részt vállalni egy stabil, működőképes megyei tanácsi többség kialakításában.

Reznyikov üzent a hadseregnek: nehéz próbatétel elé nézünk, veszteségeink lesznek

Vlagyimir Putyin orosz elnök szavai után ma már az egész világ tudja, amit az ukránok 8 éve tudnak, Ukrajna súlyos próbatétel előtt áll és veszteségekkel kell szembenéznie – jelentette ki Olekszij Reznyikov védelmi miniszter kedden az ukrán fegyveres erők katonáihoz intézett üzenetében, adta hírül az Ukrajinszka Pravda hírportálra hivatkozva a Karpat.in.ua. Reznyikov a Facebook-oldalán közzétett videoüzenetében hangsúlyozta: „a bátorságotoknak, elhivatottságotoknak és professzionalizmusotoknak köszönhetően meghiúsultak az ellenség tervei, amely ezekben az években aljas háborút vívott nők és gyermekek mögé bújva. Iskolákat és lakóházakat lőtt. Embereket rabolt el és kínzott. Hazudott és megfélemlített. Kifosztotta és elpusztította földünket. Tegnap megmutatta igazi arcát.”

Zelenszkij az Oroszországgal való diplomáciai kapcsolatok megszakításáról beszélt

Volodimir Zelenszkij elnök mérlegeli a külügyminisztériumnak Ukrajna és Oroszország közötti diplomáciai kapcsolatok megszakításáról szóló javaslatát. Ezt február 22-én, kedden Kijevben, Alar Karis észt elnökkel tartott sajtótájékoztatón jelentette be - közli a Korrespondent.net hírportál. "Kaptam a Külügyminisztériumtól egy felkérést, hogy fontoljam meg Ukrajna és az Orosz Föderáció közötti diplomáciai kapcsolatok megszakításának kérdését. Közvetlenül a sajtótájékoztatónk után gondolkodni fogok ezen a témán, és nem csak ezen, hanem az Orosz Föderáció eszkalációja érdekében tett hatékony lépéseinkről is" - mondta Zelenszkij. Az elnök azt is közölte, hogy hadiállapotot vezet be az Ukrajna elleni "erős háború" esetén.


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!


Hirdetés


Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!
Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.
Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek