Karpat.in.ua
| 2022. 02. 23. – 19:00

Viktor Mikita, a Kárpátaljai Megyei Állami Adminisztráció (ODA) vezetője sajtótájékoztatón számolt be a megye területvédelmi helyzetéről.

„A területvédelmi kérdés rendkívül aktuális, hiszen az országban a helyzet eléggé feszült. A régió területén sikeresen folyik a biztonsági helyzet ellenőrzése és kontrollálása” – közölte.

Elmondása szerint nemrég terrorelhárítási gyakorlatot tartott megyénkben az Ukrán Biztonsági Szolgálat, melyen részt vett a nemzeti rendőrség, a 129-as lövészdandár csapat, a vadászszervezetek és más állampolgárok.

A gyakorlat sikeresen zajlott, a feladatokat magas szakmai színvonalon oldották meg.

„Jelenleg alakulóban vannak a területvédelmi egységek. A helyiségek egy részét már kijelölték, és a megyei tanács, valamint a kistérségek képviselőinek közös álláspontjának köszönhetően megfelelő finanszírozás áll rendelkezésre” – jelentette Viktor Mikita.

Hozzátette, hogy a megyei tanács és a helyi tanácsok költségvetéséből Kárpátalja területi biztonságára csaknem 12 millió hrivnyát különítettek el, ebből 4 millió hrivnyát a megyei költségvetésből, a maradékot pedig a helyi büdzsékből. Ugyanakkor egyes kistérségeknek egyszerűen még nem volt idejük a döntésre a kérdés kapcsán, így várhatóan az összeg tovább nő majd.

„Elmondhatom, hogy jelenleg a védelmi egységek felszereltsége megfelelő. De szeretném még egyszer hangsúlyozni, hogy nem ez a legfontosabb egység, amely agresszió esetén szembeszáll az ellenséggel. A megye területén működnek a nemzeti gárda, nemzeti rendőrség, az Ukrán Biztonsági Szolgálat egységei, Munkácson és Ungváron állomásozik a 128-as lövészdandár csapat, mely már több éve kiválóan dolgozik. A legtöbb katona rendelkezik harci tapasztalattal” – folytatta beszédét.

A tervek szerint a megyében a továbbiakban is több gyakorlatot fognak tartani, köztük a lakosság, az ATO-ban részt vett személyek és a civil szervezet számára.

Az ODA vezetője azt is elmondta, hogy a régió bunkereinek többsége használatra kész, s tárgyalások is folynak a magánkézben lévő óvóhelyek használatával kapcsolatban. Viktor Mikita ugyanakkor kihangsúlyozta azt is, h

ogy nem valószínű, hogy valaki bombázza majd Kárpátalját a négy NATO-tagország határainak közelsége miatt.

„A megyében minden létfontossági szektor működik és működni is fog. Készen állunk mindenre, s folyamatosan erősítjük a térség biztonságát. (…) Mindezek mellett fontos észbentartani, hogy információs háború folyik, s az állampolgárok legfontosabb feladata jelenleg az, hogy ne engedjenek a közösségi oldalakon és a médiában megjelenő provokációknak” – szögezte le.

Az újságírók kérdéseire felelve elmondta, hogy nem tartja kizártnak azt sem, hogy a magyarok lehetnek a provokációk egyik célpontjai. „A rendfenntartó szervek maximális intézkedéseket tesznek annak érdekében, hogy megakadályozzák a kárpátaljai magyarság ellen irányuló esetleges provokációkat” – mondta el.

A védelmi intézkedések keretein belül a hatóságok fokozottan figyelik majd a magyar és szlovák diplomáciai, illetve kulturális intézményeket - közölte Ruszlan Fatulának a Karpatszkij Objektív számára írott cikkét a Karpat.in.ua.


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!


Hirdetés


Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!
Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.
Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek