Politika | 2022. 02. 23. – 12:00 |
Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter elítélte kedden Vlagyimir Putyin orosz elnök "cinizmusát". Fotó: Internet

Hirdetés

Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter elítélte kedden Vlagyimir Putyin orosz elnök "cinizmusát", aki szerinte a délkelet-ukrajnai szakadár területek függetlenségének elismerésével nem tartja tiszteletben "sem a saját kötelezettségvállalásait, sem Oroszország aláírását".

"(Emmanuel Macron) köztársasági elnök jól ismeri Vlagyimir Putyin módszereit, jellemét, cinizmusát. Nem naiv, amikor tárgyal vele" - hangsúlyozta a francia diplomácia vezetője, miután kudarcba fulladt a Franciaország által megkísérelt közvetítés az ukrán-orosz válságban, írja az MTI.

A francia elnöki hivatal hétfő este úgy fogalmazott, hogy az orosz elnöknek a szakadár területek elismeréséről szóló televíziós beszéde "paranoiás" gondolatokkal teli, "ideológiai túlzás" volt.

"A nagy újdonság az, hogy Putyin elnök Oroszország aláírását sem tartja tiszteletben" - fogalmazott Jean-Yves Le Drian az 1990-es Párizsi Charta az új Európáért elnevezésű dokumentumra vagy a Helsinki Záróokmányra utalva, amelyek szavatolják a határok sérthetetlenségét és az államok területi épségét, az államok szuverén egyenlőségét és a stabilitást Európában, s amelyeket Oroszország is aláírt.

"Oroszország aláírása ott szerepel a minszki megállapodásokon is, Putyin saját aláírása, amelyet megújított a 2019 decemberi párizsi találkozón" - emlékeztetett a francia külügyminiszter.

"Putyin elnök nem tartja tiszteletben a saját kötelezettségvállalásait sem, hiszem ő maga jelentette ki nyilvánosan, hogy a Dumában nincs napirenden szavazás a Luhanszki és a Donyecki Népköztársaságok elismeréséről" - tette hozzá.

Miközben a francia ellenzék azzal vádolta meg Emmanuel Macront,

hogy alábecsülte Putyin szándékait, Jean-Yves Le Drian szerint a köztársasági elnök felelősségteljesen viselkedett.

"Megtette a kötelességét a háború elkerülésére. Tette ezt az Európai Unió soros elnökeként és az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyik állandó tagja vezetőjeként" - mondta a külügyminiszter.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy a francia elnök „célzott európai szankciókat” szorgalmaz Moszkvával szemben. Emmanuel Macron francia államfő elítélte hétfőn Vlagyimir Putyin orosz elnök döntését a délkelet-ukrajnai szakadár területek függetlenségének elismeréséről. 

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.