MTI

| 2022. 02. 23. – 18:28

Ukrajna, Lengyelország és Litvánia azonos módon vélekedik Oroszországnak a Donyec-medencével kapcsolatos lépéseiről, a szakadár "népköztársaságok" függetlenségének elismeréséről hozott döntéséről - mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán Kijevben, miután megbeszélést folytatott Andrzej Duda lengyel és Gitanas Nauseda litván államfővel.

"Nagyra értékeljük Varsó és Vilnius azonnali reakcióját Oroszország döntésére, hogy elismerte az úgynevezett donyecki és luhanszki "népköztársaságok" függetlenségét, és engedélyt adott az orosz csapatok bevetésére külföldön. Azonosan értékeljük ezeket a bűncselekményeket. Ez újabb agressziós cselekmény Ukrajna, szuverenitásunk és területi integritásunk ellen. Ez az Oroszországi Föderáció katonai jelenlétének legitimálása az ideiglenesen megszállt Donyec-medencei területeken" - fogalmazott Zelenszkij. Hozzátette: Moszkva a döntésével egyoldalúan kilépett a minszki egyezményekből, és aláásta a békés rendezésre irányuló sokéves erőfeszítéseket, amire kemény választ kell adni.

Az ukrán elnök hangsúlyozta, hogy Ukrajnának biztonsági garanciákra van szüksége, többek között Oroszország részéről. "Nem titok, hogy a Budapesti Memorandum (nemzetközi szerződés) nem működik, és Ukrajna nem tagja semmilyen biztonsági szövetségnek. Partnereink támogatásával megvédjük magunkat, de ukránok halnak meg, ezért Ukrajnának biztonsági garanciákra van szüksége, világosakra, konkrétakra, és most azonnal. Nagyon fontos, hogy más partnereinktől is támogatást kapjunk" - szögezte le Zelenszkij.

Figyelembe véve azt a tényt, hogy az ukrán határok közelében mintegy 150 ezer orosz katona állomásozik, valamint hogy Donyeck és Luhanszk területe átmenetileg megszállt, Oroszországnak azon országok közé kell tartoznia, amelyek biztonsági garanciákat nyújtanak Ukrajnának - jelentette ki az ukrán elnök. "Nem titok, hogy sokszor felajánlottam az orosz elnöknek, üljünk tárgyalóasztalhoz és beszéljünk, mert ez párbeszéd, nem pedig feltételek kérdése" - hangoztatta Zelenszkij.

A lengyel elnök kiemelte, hogy Oroszország lépései nemcsak Ukrajnára jelentenek veszélyt, hanem az egész térségre, beleértve a NATO és az EU keleti szárnyát. "Fokozottan követünk ezért minden jövőbeli lépést, amelyet Oroszország, illetve Vlagyimir Putyin elnök tesz" - tette hozzá.

Andrzej Duda felszólította Putyint, hogy ne adjon utasítást fegyveres agresszióra Ukrajna ellen. "Reméljük, hogy nem tör ki (teljes körű) háború. Felszólítjuk Vlagyimir Putyin elnököt, azokat, akik Oroszországban döntéseket hoznak, hogy tartózkodjanak az Ukrajna elleni fegyveres agresszió elrendelésétől. Ez fontos pillanat, amikor mindannyian a béke, a további stabil fejlődés és a háború közötti keskeny úton haladunk" - fogalmazott a lengyel államfő.

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!


Hirdetés


Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!
Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.
Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek