Kárpátinfo hetilap


| 2022. 02. 24. – 09:16

A tavaly nyáron átadott Munkácsy Mihály Magyar Ház eddigi tevékenysége jól példázza, hogy az intézmény betölti vállalt küldetését: nem csupán a munkácsi magyarság, hanem az egész kárpátaljai magyar nemzetrész fontos kulturális és szellemi központjaként működik. Méghozzá úgy, hogy a különböző művészeti projektek megvalósítása révén erősíti az itt élő népek közötti kapcsolatokat, a toleranciát és a megbékélést hirdeti, hangzott el az intézménynek helyet adó épület földszintjén tartott ünnepségen, ahol leleplezték a névadó, Munkácsy Mihály mellszobrát.

Az egybegyűlteket Pfeifer Anita kulturális menedzser köszöntötte, majd Tarpai József, a centrum igazgatója arról szólt, hogy a mellszobor már a nyitás óta itt áll a bejárat közelében, ám annak felavatására csak most kerül sor. (Akkor még nem sejtette senki, hogy másnap háborús hírekre ébredünk.) A szónok beszámolt arról is, hogy az 1912-ben, az Osztrák-Magyar Bank számára emelt többszintes épületben ma ismét bankfiók működik, inkubátorház tevékenykedik, és nyelvtanfolyamoknak is helyet biztosítanak. Azon dolgozunk, hogy a továbbiakban is magas szintű kulturális rendezvényeknek adjunk otthont, hangsúlyozta az igazgató.

Bár még egy év sem telt el a nyitás óta, a látogatók magas számából és a visszajelzésekből arra következtethetünk, hogy a munkácsiak és a környékbeliek magukénak érzik az intézményt, fogalmazott köszöntőjében Kuti László, az Ungvári Magyar Főkonzulátus konzulja, aki azt kívánta, hogy a kulturális centrum olyan inspiráló hely legyen, ahol rendületlenül zajlik a jövő építése, ahol lélekemelő előadások, nagyszerű kiállítások garantálják a minőségi idő eltöltését, a lelki töltekezést.

Ivan Manyak a munkácsi városháza képviseletében annak a reményének adott hangot, hogy az ország nehéz helyzetéből való kilábaláshoz a művészetek is hatékonyan hozzájárulhatnak.

Kopriva Attila – aki Volodimir Pavljukkal együtt készítette a mellszobrot – arról számolt be, hogy mindenképpen a következőkre törekedtek: olyan alkotás kerüljön ki a kezük alól, amely jól tükrözi Munkácsy Mihály egyéniségét.

Lucsok Miklós, a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye püspöke arra szólított fel, hogy építsük közösen azt a keresztény egységet, amely minden nehézség ellenére és minden nyomorúság közepette megtart bennünket.

Gulácsy Dániel református lelkész Munkácsy Mihály egyik legismertebb alkotására, a Krisztus Pilátus előtt c. festményére utalt. Itt a Megváltó olyan személyiségként jelenik meg, aki minden időknek, folyamatoknak az ura. Imádkozzunk hozzá, hogy a mostani nehéz próbatételünknek rövid időn belül vége szakadjon.

Rácz Mihály magyarországi üzletember, a Munkácsy Mihály Magyar Házban most megnyíló Monarchia étterem tulajdonosa arról tájékoztatott, legfőbb céljuk, hogy hamisítatlan magyaros ízekkel ismertessék meg a hozzájuk betérőket. Csatári László igazgató és Huszár Tibor séf személyében sikerült nagyszerű munkatársakra lelni. A szakácsok közül többen sikeresen vettek részt nemzetközi szakmai megmérettetéseken. Rácz Mihály elmondta, hogy hamarosan bisztró is nyílik, és az udvaron egy olyan kerthelyiség, amelyik grillterasz jelleggel fog működni. Az agapén természetesen a Monarchia étterem szakácsai által készített ételeket szolgálták fel.

A kellemes hangulatról a munkácsi zenészekből álló, Szerhij Dobos vezette vonósnégyes gondoskodott.

Kovács Elemér


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!


Hirdetés


Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!
Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.
Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek