MTI

| 2022. 02. 24. – 15:30 |

Jichák Hercog, Izrael államelnöke a külügyminisztérium szerdai közleményét megerősítve kijelentette, hogy Izrael támogatja Ukrajna területi integritását

Jichák Hercog, Izrael államelnöke a külügyminisztérium szerdai közleményét megerősítve kijelentette, hogy Izrael támogatja Ukrajna területi integritását . Fotó: Internet

Hirdetés

Jichák Hercog, Izrael államelnöke a külügyminisztérium szerdai közleményét megerősítve kijelentette, hogy Izrael támogatja Ukrajna területi integritását - jelentette az izraeli katonai rádió csütörtökön.

A Görögországban tartózkodó izraeli államelnök athéni találkozóján azt mondta, hogy az ukrajnai konfliktus békés megoldásáért imádkozik - írja az MTI.

"Ma reggel nagyon szomorú vagyok, humanitárius tragédiától tartok és attól, hogy ártatlan civilek is megsebesülhetnek" - mondta Hercog.

"Imádkozom, mint szerte a világon sokan mások is, hogy visszatérjen a béke az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktusban" - hangsúlyozta.

Hercog megismételte a külügyminisztérium korábbi nyilatkozatát, miszerint Izrael támogatja Ukrajna területi integritását, és felszólította az izraeli állampolgárokat, hogy azonnal térjenek vissza Izraelbe.

Mendel Moszkovits, a zsidó ultraortodox Chabad mozgalom harkivi küldötte a rádióban elmondta, hogy jelenleg nem lehet elhagyni a várost, mert harckocsik állták el a kivezető utakat.

A 20-25 ezer főt számláló harkivi zsidó közösség szerdán ünnepelte a helyi zsidó iskola megalakításának 30-ik évfordulóját. Moszkovits kijelentette, "nem gondolták, hogy ez (az orosz támadás) megtörténhet". A Chabad vezetője közölte, hogy nem hagyja el a várost, erősíti a helyi közösséget, melynek sok tagja semmiképp sem tud elmenekülni.

Elmesélte, hogy jelenleg vizet és élelmet raktároznak, s a zsidó iskolában lezárják az ablakokat, hogy szükség esetén ott szállásolják el a menekülteket.

"Tele vannak az üzletek, mindenki vásárol, nem mentek az emberek dolgozni, néha távoli robbanásokat hallani" - mondta Mendel Moszkovits Harkivból.

Pnina Tamano-Sata bevándorlásügyi miniszter szintén a katonai rádióban azt közölte, hogy mintegy 200 ezer olyan ember él Ukrajnában, akinek joga  van bevándorolni Izraelbe a hazatérési törvény alapján, amely egy zsidó nagyszülő esetén garantálja bárki befogadását. Egyelőre viszonylag kevesen kértek engedélyt az izraeli hatóságoktól a bevándorláshoz, de készen állnak fogadásukra, ha ezt az utat választják.

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.