HáziPatika.com

| 2022. 02. 24. – 06:25 |

Mutatjuk, mik azok a szokások, melyeken változtatni kell, ha szeretnénk megőrizni az intim testrészeink egészségét.

Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Mutatjuk, mik azok a szokások, melyeken változtatni kell, ha szeretnénk megőrizni az intim testrészeink egészségét.

Azt minden nő elég korán megtanulja, hogy érdemes kerülni a túl szűk alsóneműt és a tangát, ha egészségesek szeretnénk maradni odalent. Van viszont néhány további alsóneműbaki, amiket a legtöbben elkövetünk - a thehealthy.com most összegyűjtötte ezeket, érdemes mostantól figyelni, és tudatosan tenni ellenük, hogy esélyt se kaphassanak a különböző fertőzések - írja a Házipatika.com.

Nem a pamutot választjuk

Persze, a pamut alsók a legegészségesebbek, hiszen jól szellőznek, így segítenek frissen és szárazon tartani a lenti régiót. De ki ne csábulna el inkább egy-egy mutatósabb selyem- vagy csipkebugyira? A szakemberek azt tanácsolják, ezeket tartogassuk inkább a különleges napokra és éjszakákra, a hétköznapokon viszont ragaszkodjunk a pamut alsóneműkhöz - vagy azokhoz, amiknek legalább az üleprésze pamutbetétes. Ha ezt nem tartjuk szem előtt, egy 2018-as kutatás szerint a gombás fertőzések sokkal nagyobb kockázatát vállalhatjuk. A szintetikus anyagok ugyanis jobban visszatartják a meleget és a nedvességet, mint a fent már említett pamut. Ezáltal egy poliészter-, csipke- vagy selyembugyi sokkal inkább irritálhatja a bőrt, és ráadásul a kórokozóknak is kiváló terepet biztosít.

Nem cseréljük elég gyakran

Egy 2019-es felmérés szerint az amerikaiak körülbelül 45 százaléka hordja két napig, vagy annál is tovább ugyanazt az alsót. A férfiak 2,5-szer hajlamosabbak akár egy hétig, vagy még tovább viselni egy bokszert vagy fecskét, mint a nők, de a kutatók szerint a hölgyek sem cserélik olyan gyakran a bugyijukat, mint az egészségük megőrzése szempontjából ideális lenne.

Nem cseréljük le sportolás után

Akár otthon sportolunk, akár a természetben, egy dolog biztos: egy izzasztó edzés után nemcsak a ruhánk nedvesedik át, hanem bizony az alsóneműnk is. Ezt a mozgást követően a lehető leghamarabb le kell cserélni - különösen, ha a fent már említett szintetikus anyagok valamelyikéből készült.

Nem figyelünk a mosásnál

Csak bedobjuk egy gyors programra 30 fokon a fehérneműket - elég az? A szakemberek szerint korántsem! Hiszen a legtöbb kórokozó annyira ellenálló, hogy simán kibírnak egy 30 fokos mosást. Egy 2015-ös kutatás szerint az alacsonyabb hőfokon történő mosás csak akkor fertőtleníti az alsókat, ha hipót is adunk a mosószerhez. Ha ezt mellőznénk, érdemes 40 vagy akár 60 fokra állítani a mosógépet, és nem a gyors programot választani.

Akinél van otthon szárítógép, annak nemcsak hogy érdemes rendszeresen bedobni a fehérneműket, hanem ajánlott azt is átgondolni, hogy feltétlen kell-e illatosító kendőt használnia a gépben. Ugyanis ezek, számos illatos textilöblítőhöz hasonlóan irritációhoz is vezethetnek. Ha volt már hasonló, kellemetlen tapasztalatunk, inkább mind a szárítógép-kendőket, mind az illatfelhőt ígérő öblítőket kerülni kell.


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.