Politika | 2022. 02. 24. – 16:38 |
Emmanuel Macron francia államfő csütörtökön jelezte, hogy Franciaország és szövetségesei az Ukrajna elleni "agresszió méretének megfelelő szankciókat" léptetnek életbe Oroszország ellen, és ez érinteni fogja a katonai, a gazdasági és az energetikai területeket. Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Emmanuel Macron francia államfő csütörtökön jelezte, hogy Franciaország és szövetségesei az Ukrajna elleni "agresszió méretének megfelelő szankciókat" léptetnek életbe Oroszország ellen, és ez érinteni fogja a katonai, a gazdasági és az energetikai területeket.

"Kérlelhetetlenek leszünk" a G7 országcsoport megbeszélésén és az európai uniós tagállamok vezetőinek rendkívüli csúcstalálkozóján is - mondta a köztársasági elnök a nemzethez intézett rövid televíziós beszédében, miközben mögötte a francia és az európai uniós mellett az ukrán zászló is látható volt - közölte az MTI.

Emmanuel Macron arra figyelmeztette a franciákat, hogy

"az éjszaka történtek olyan fordulópontot jelentenek Európa és Franciaország történelmében, amelynek tartós és mély következményei lesznek életünkre és kontinensünk geopolitikájára".

"Vlagyimir Putyin (orosz elnök) évtizedek óta a legsúlyosabb sértést követte el Európa békéje és stabilitása ellen" - jelentette ki a francia elnök a nemzeti védelmi és biztonsági tanács ülését követően.

"Habozás nélkül támogatjuk Ukrajnát, és teljes mértékben kivesszük részüket európai szövetségeseink szuverenitásának és biztonságának megóvásából"

- fogalmazott Emmanuel Macron.

Az elnöki hivatal jelezte, hogy a katonai segítség, amelyre az államfő utalt, azt jelenti, hogy a NATO égisze alatt Franciaország további haderőt küldhet Romániába. Erről a pénteki NATO-csúcson születhet döntés.

"Nem engedünk az egységünkből, a szabadság, a szuverenitás és a demokrácia elveit érintő egységünkből"

- hangsúlyozta a francia elnök.

Emmanuel Macron jelezte, hogy a következő órákban újból tájékoztatni fogja a közvéleményt az ukrajnai helyzet alakulásáról és a francia kormány döntéseiről, pénteken pedig a francia parlamenthez intéz üzenetet.

Hirdetés

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.