Életmód | 2022. 02. 24. – 09:56 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A feledékenységet legtöbbször az Alzheimer-kórhoz hasonló betegségekkel kapcsolják össze, pedig akár pajzsmirigyzavar is állhat mögötte.

Hová tettem a kulcsom? Miért is mentem át a másik szobába? Mit is mondott a kollégám a tegnapi értekezleten? Ezek és ehhez hasonló kérdések szinte kivétel nélkül minden ember fejében megfordulnak, ám van, hogy a feledékenység már zavaró méreteket ölt. De még mielőtt kezdődő Alzheimer-kórt diagnosztizálna magának, érdemes megnézetni pajzsmirigye működését, mivel meglehet, hogy a túl kevés pajzsmirigyhormon okozza a panaszt. A témában dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológusa beszélt - írja a Házipatika.com.

A feledékenység ijesztő is tud lenni

Bár mindenkivel megesik, hogy elfelejt dolgokat, van, hogy ijesztő méreteket ölt a probléma. Előfordulhat ugyanis, hogy az illető közérzetére, emberi kapcsolataira is rányomja a bélyegét, hogy sok mindenre - akár mindennapi dolgokra- nem emlékszik. Amennyiben ez csak ritkán fordul elő, úgy teljesen természetes, ám ha feltűnően feledékenyebb, akkor érdemes kivizsgáltatnia magát, mivel komoly betegségek is húzódhatnak a háttérben.

Bár gyakran az időskor velejárója a feledékenység, még ekkor sem érdemes legyinteni rá, hiszen valamilyen betegség is okozhatja. Ez lehet például érszűkület, daganat, vese- vagy májbetegség, hormonzavar, de akár egyszerű vitaminhiány (például B6, B12 hiánya), gyógyszer-mellékhatás, vagy stresszes időszak is - mondja dr. Bérczy Judit.
Pajzsmirigy-alulműködés is lehet a hátterében

A pajzsmirigy által termelt hormonok az egész test működésére nagy hatást gyakorolnak, így az agyi funkciókra, a memóriára is. Amennyiben valamilyen oknál fogva túl kevés T3, T4 hormont termel, az anyagcsere lelassul, ami negatívan befolyásolja a kognitív funkciókat is.

Mivel a normál agyműködéshez sok energiára van szükség, a pajzsmirigy-alulműködésben szenvedők gyakran panaszkodnak feledékenységre és koncentrációs zavarokra, ugyanis az állapot lassú anyagcserével, így kevesebb energiatermeléssel jár - magyarázza a szakember. Az illető memóriája ezért romlik - amellett, hogy aluszékonnyá, depresszióssá és fáradttá válik.

A pajzsmirigy-alulműködés további tünetei:

  • menstruációs zavarok
  • túlsúly
  • depresszió
  • alacsony pulzus
  • székrekedés
  • hajhullás
  • alvászavar

Szerencsére a pajzsmirigy-alulműködés gyógyszeres terápiával igen eredményesen kezelhető, melynek hatására a hormonszint normalizálódik, az anyagcsere felgyorsul, így az agyi funkciók is kielégítőbbé válnak.

Gyógynövényekkel a jobb memóriáért

A pajzsmirigy-alulműködésre használt gyógyszeren kívül célszerű gyógynövényeket is fogyasztani, hogy minél tovább megőrizhessük szellemi funkcióinkat. Ilyen például az orvosi veronika, amely amellett, hogy hatékony értisztító, fokozza az agy vérkeringését is, illetve a ginzeng, amely hozzájárul a testi erőhöz és egészséghez, valamint javítja az emlékezőképességet és a koncentrációt.

Hirdetés


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.