Közélet | 2022. 02. 24. – 09:30 |
A Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) szerdai ülésén döntött arról, hogy indítványozza a Legfelső Tanácsnak a rendkívüli állapot bevezetését Ukrajna egész területén. Fotó: Internet

Hirdetés

Rendkívüli állapotot vezethetnek be Ukrajna egész területén; Ukrán hírszerzők: Harkiv, Herszon és Kijev is veszélyben van; Megkezdődött a tartalékosok behívása Ukrajnában; Kuleba ismertette az A- és B-tervet; Putyin: A konkrét helyzettől függ, hogy az orosz csapatok meddig mennek el, miután belépnek Donbászra. Kiemeltük azokat a cikkeket, melyek népszerűek voltak 2022. február 23-án.

Rendkívüli állapotot vezethetnek be Ukrajna egész területén

A Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) szerdai ülésén döntött arról, hogy indítványozza a Legfelső Tanácsnak a rendkívüli állapot bevezetését Ukrajna egész területén, Luhanszk és Donyeck megyék kivételével – jelentette be Olekszij Danilov, az RNBO titkára sajtótájékoztatóján, adta hírül az rbc.ua hírportálra hivatkozva a Karpat.in.ua. A tudósítás szerint Danilov közölte, hogy az RNBO arra kérte a Legfelső Tanácsot, hogy hirdessen ki rendkívüli állapotot a Luhanszk és Donyeck megyék kivételével Ukrajna egész területén.

Ukrán hírszerzők: Harkiv, Herszon és Kijev is veszélyben van

Az ukrán hírszerzők úgy vélik, hogy a következő napokban az ország keleti részén tovább romolhat a helyzet. Oroszország nem áll meg a Donbászon, és újabb offenzívát indíthat Ukrajna területén – közölték az ukrán hírszerzés képviselői az elnöki hivatalban február 22-én tartott megbeszélésen, írja a Korrespondent.net hírportál. Az ukrán hírszerzés bizonyítékokkal rendelkezik arra vonatkozóan, hogy állítólag Oroszország nem tervezi azt, hogy megáll a Donbászon. Az információk szerint  tovább akarja folytatni a katonai eszkalációt. A hírszerzés képviselői szerint mindenekelőtt Harkiv, Herszon és Kijev van veszélyben.

Megkezdődött a tartalékosok behívása Ukrajnában

Megkezdődött szerdán Ukrajnában a hadműveleti állományhoz tartozó tartalékosok behívása szolgálatra - közölte a szárazföldi fegyveres erők sajtószolgálata a Facebookon. Behívót a 18 és 60 év közötti korosztályba tartozó tartalékosok kapnak, tisztek, altisztek és közállományú katonaként leszereltek egyaránt - írja az MTI. A szolgálati idő legfeljebb egy év lehet. Ez idő alatt a behívott tartalékosok polgári munkahelyét megőrzik, és havi átlagbérüket kapják fizetésként. A közlemény szerint a tartalékosok azokban a katonai alakulatokban és azon a szakterületen teljesítenek majd szolgálatot, amelyen korábban szolgáltak és szerződést kötöttek a hadműveleti tartalékban való szolgálatra. A szárazföldi erők sajtószolgálata hozzáfűzte: ez azt jelenti, hogy ha például valaki egy adott katonai egységben sofőr-szerelő volt, akkor ugyanabba az egységbe, ugyanarra a katonai szakterületre hívják be.

Kuleba ismertette az A- és B-tervet

Ukrajna a diplomácia minden eszközét be kívánja vetni Oroszország megfékezésére és a további eszkaláció megelőzésére. Ukrajnának két terve van az orosz invázió megállítására, jelentette be Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter az Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel folytatott megbeszélést követő tájékoztatón február 22-én - írja a Karpat.in.ua. Az ukrán külügyi tárca vezetője közölte, Ukrajna mindenekelőtt a diplomácia eszközeit kívánja alkalmazni. „Két tervünk van. A-terv: minden diplomáciai eszköz alkalmazása az eszkaláció megállítására. B-terv: harcolni földünk minden centiméteréért, minden városban, minden faluban. Harcolni a győzelmünkért” – mondta Kuleba. Az ukrán külügyminiszter egyben megjegyezte, hogy a hatóságok nem tervezik nagyvárosok kiürítését.

Putyin: A konkrét helyzettől függ, hogy az orosz csapatok meddig mennek el, miután belépnek Donbászra

Vlagyimir Putyin orosz elnök keddi sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy az orosz csapatok, miután hivatalosan belépnek Donbászra, addig mennek el, ameddig a konkrét helyzet diktálja – adta hírül az rbc.ua hírportál az orosz vezető sajtótájékoztatójára hivatkozva, melyet a Karpat.in.ua idéz. A tudósítás szerint Putyin újságírói kérdésre válaszolva hangsúlyozta: „nem azt mondtam, hogy a csapatok odamennek az önökkel való találkozásunk után. Másodszor, lehetetlen megjósolni a lehetséges lépések konkrét kontextusát. Ez attól függ, milyen lesz a konkrét helyzet a terepen.” Az orosz elnök arra a kérdésre is válaszolt, hogy katonai erő igénybevételével lehet-e a jó oldalán maradni.

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.