Politika | 2022. 02. 24. – 10:00 |
 Romániában Klaus Iohannis államfő és Nicolae Ciuca miniszterelnök is határozottan elutasította szerda hajnali állásfoglalásában az Ukrajna ellen intézett orosz támadást. Fotó: Internet

Hirdetés

Romániában Klaus Iohannis államfő és Nicolae Ciuca miniszterelnök is határozottan elutasította szerda hajnali állásfoglalásában az Ukrajna ellen intézett orosz támadást.

"Románia a demokratikus nemzetközi közösséggel együtt határozottan elutasítja ezt a felelőtlen viselkedést, amely aláaknázza a nemzetközi kapcsolatok alapjait, és a nemzetközi jogrendet" - áll Klaus Iohannis állásfoglalásában, írja az MTI.

A román államfő megállapította: "az Orosz Föderáció újfent bizonyította, hogy nem érdekli az európai és euro-atlanti közösség által kezdeményezett építő és felelős párbeszéd,

és erővel próbálja érvényesíteni az úgynevezett érdekszférák iránti igényét".

Iohannis teljes szolidaritásáról biztosította Ukrajnát, a katonai agresszió azonnali feltétel nélküli leállítására és az orosz csapatok kivonására szólított fel. Egyben közölte: Románia kész humanitárius segítséget nyújtani Ukrajnának. Ugyanakkor óva intett az ukrajnai román közösség elleni ellenséges akciókkal kapcsolatosan. Kijelentette: országa e tekintetben is kész megadni a szükséges segítséget.

Az államfő ugyanakkor azt is közölte: a román állampolgároknak nincs mitől félniük. Országuk a NATO-tagság révén története legteljesebb biztonsági garanciáit élvezi.

Nicolae Ciuca miniszterelnök állásfoglalásában arra is kitért, hogy Oroszországnak az ENSZ Biztonsági Tanácsa állandó tagjaként a béke és a biztonság fenntartójaként kellene viselkednie.

Ezzel szemben súlyosan megsérti a nemzetközi jogelveket.

A kormányfő hozzátette: Románia állandó kapcsolatban áll a NATO-s és  EU-s partnereivel, és készen áll a szükséges intézkedésekre a térség biztonságának a biztosítása érdekében.

Hirdetés

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.