MTI

| 2022. 02. 24. – 14:00

NATO-szövetségeseinkkel és az Európai Unióval együtt határozottan elítéljük Oroszország "példátlan katonai agresszióját" Ukrajna ellen - írta Janez Jansa miniszterelnök csütörtökön a Twitter-oldalán.

"Oroszországnak azonnal ki kell vonnia hadseregét és teljes mértékben tiszteletben kell tartania Ukrajna területi integritását" - olvasható a bejegyzésében, írja az MTI.

"Hozzon létre repüléstilalmi zónát Ukrajna felett. Tartsa be az 1994-es budapesti megállapodásban vállalt kötelezettségeket" - írta Jansa egy másik bejegyzésében.

Korábbi bejelentések szerint a szlovén kormányfő még szerdán kétnapos hivatalos látogatásra utazott volna Ukrajnába. Jansa várhatóan csütörtökön részt vesz Brüsszelben a rendkívüli EU-csúcson, azt azonban még nem lehet tudni, hogy ezt követően Ukrajnába utazik-e - közölte a szlovén közszolgálati televízió (RTV).

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtök hajnalban katonai művelet végrehajtását rendelte el a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségeiben is támadtak katonai célpontokat, és támadást indítottak az oroszbarát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken.

Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be.

A nyugati világ elítélte az orosz hadműveletet, és súlyos szankciókat helyezett kilátásba Moszkva ellen.

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!


Hirdetés


Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!
Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.
Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek