MTI

| 2022. 02. 25. – 13:15 |

A kijevi nagykövetség bezárása után Csehország pénteken a lvivi (lembergi) konzulátusát is bezárta - jelentette be Jan Lipavsky cseh külügyminiszter

A kijevi nagykövetség bezárása után Csehország pénteken a lvivi (lembergi) konzulátusát is bezárta - jelentette be Jan Lipavsky cseh külügyminiszter. Fotó: Internet

Hirdetés

A kijevi nagykövetség bezárása után Csehország pénteken a lvivi (lembergi) konzulátusát is bezárta - jelentette be Jan Lipavsky cseh külügyminiszter, aki biztonsági okokkal magyarázta a lépést.

Az Ukrajnában lévő cseh állampolgárok folyó ügyeit ezért péntektől a környező országokban, alapvetően Lengyelországban működő cseh diplomáciai és konzuli képviseletek intézik - jegyezte meg a miniszter, írja az MTI.

A külügyi tárca a honlapján közölte azokat a telefonszámokat is, amelyeken az állampolgárok tájékozódhatnak, illetve intézhetik ügyeiket.

Továbbra is működik a Moszkvában lévő cseh nagykövetség, bár a tavaly tavaszi cseh-orosz diplomáciai konfliktus óta csökkentett létszámmal.

Csehország ugyanakkor konzultáció céljából hazarendelte oroszországi és fehéroroszországi nagyköveteit - erősítette meg Lipavsky a sajtóértesüléseket.

Petr Fiala cseh miniszterelnök már a csütörtöki kormányülés utáni sajtótájékoztatón közölte, hogy felfüggesztik az orosz állampolgárok vízumigényléseinek feldolgozását Csehország diplomáciai képviseletein. Mint mondta, kivételt a humanitárius ügyek képeznek. Hozzátette, hogy bezárják a szentpétervári és a jekatyerinburgi cseh konzulátust, és visszavonják a Karlovy Varyban és Brnóban lévő orosz konzulátusok működési engedélyét.

Vít Rakusan belügyminiszter bejelentette: pénteken rendkívüli ülést tart a cseh kormány, amely megvitatja,

hogy az európai uniós szankciók mellett milyen további büntetőintézkedéseket fogadjon el Csehország saját hatáskörében.

Rakusan szerint a cseh kormány az első hullámban mintegy 5000 ukrán menekült befogadásával számol, a menekültkérdés kezelésére a belügyminiszter 1,5 milliárd koronás különalap létrehozását javasolja. .

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.