Életmód | 2022. 02. 25. – 20:11 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A háztartásokban megtalálható mosogatószivacsok ideálisabb körülményeket biztosítanak a baktériumok szaporodásához, mint a kimondottan erre a célra fejlesztett eszközök.

A járvány kitörése óta az emberek egyre nagyobb figyelmet fordítanak a higiéniára: gyakrabban mosunk kezet, fertőtlenítjük a közös használatú tárgyakat, illetve igyekszünk a lehető legkevesebb dologhoz hozzáérni a közösségi terekben. Kevesebben gondolnak azonban arra, hogy mennyi kórokozó lehet néhány olyan otthoni tárgyon, amelyet rendszeresen, naponta több alkalommal is megérintünk. Jó példa erre a mosogatószivacs, amely egy friss kutatás eredménye szerint kimondottan ideális környezetet teremt a baktériumok szaporodásához - írja a Házipatika.com.

Ezért vannak tele baktériumokkal a szivacsok

Régóta ismert, hogy bizonyos konyhai eszközökön - például a szivacson vagy a vágódeszkán - baktériumok tömkelege képes elszaporodni, különösen nedves, meleg közegben. A Duke Egyetem kutatói ezúttal kimondottan a konyhai szivacsokat vizsgálták meg, hogy kiderítsék, miért szaporodhatnak el benne ilyen nagy számban a különféle baktériumok.

Mikor laboratóriumokban tenyésztenek baktériumokat, többnyire egy adott törzs fejlődésére koncentrálnak a kutatók, ezeknek biztosítják a szaporodásukhoz leginkább szükséges táplálékot, meleget és nedvességet. Úgy tűnik, a szivacs belsejében az emésztőrendszerhez vagy a termőföldhöz hasonló, ideális körülmények biztosítottak a mikroorganizmusok számára. 

Hogy a baktériumok szaporodását vizsgálják, a kutatók létrehoztak egy folyékony táptalajt, amelybe E. coli törzseket helyeztek el. Ezt a talajt különböző méretű edényekbe helyezték, hogy felmérjék, mely nagyság az ideális a baktériumok számára. Mint kiderült, a szivacs mérete éppen megfelelő, mint ahogy a struktúrája is kedvez a kórokozók megtapadásának és szaporodásának. A felszívott víz mennyisége is biztosítja az állandó nedvességet, amelyre a baktériumoknak szüksége van. Összességében a szivacs kedvezőbb körülményeket biztosít a baktériumoknak, mint sok olyan eszköz, amely kimondottan a szaporításuk elősegítésére készült.

Emiatt javasolt a mosogatószivacsot rendszeresen fertőtleníteni, például úgy, hogy a használat után egy kevés ecetes vagy fehérítős vízben alaposan kimossuk. Csavarjuk ki belőle a nedvességet, majd tegyük ki egy száraz helyre, hogy a maradék nedvesség is eltávozhasson belőle. Néhány használat után pedig javasolt lecserélni - semmiképpen se várjuk meg, hogy kellemetlen szaga legyen.

Hirdetés


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.