Politika | 2022. 02. 25. – 19:00 |
A szenátus szerint további szankciók elfogadására van szükség, s azt javasolja, hogy az orosz-ukrán konfliktust a hágai nemzetközi bíróság is tűzze napirendre. Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Oroszország és Fehéroroszország nemzetközi szervezetekből történő kizárására szólított fel pénteken a cseh parlamenti felsőház. A szenátus szerint további szankciók elfogadására van szükség, s azt javasolja, hogy az orosz-ukrán konfliktust a hágai nemzetközi bíróság is tűzze napirendre.

"A szenátus határozottan elítéli Oroszország Ukrajna elleni támadását, amely a nemzetközi normák, beleértve az ENSZ Chartájának a megsértését jelenti. Hasonló határozottsággal elítéljük Fehéroroszország bekapcsolódását is az agresszióba" - olvasható a cseh parlamenti felsőház egyhangúlag elfogadott határozatában, írja az MTI.

A parlamenti alsóház, a képviselőház már korábban elítélte az orosz hadműveletet Ukrajnában.

"Ukrajnában Prágáért és Európáért is folyik a harc" - jelentette ki beszédében Milos Vystrcil, a szenátus elnöke.

"Ukrajnának azonnali konkrét segítségre, elsősorban fegyverekre van szüksége. A szolidaritás kinyilvánítása már nem elegendő" - mondta Jevhen Perebijnisz, Ukrajna prágai nagykövete a szenátoroknak.

A Moszkva elleni szankciók szigorítása mellett emelt szót a szenátusban elmondott beszédében Jana Cernochová, cseh védelmi miniszter is. Cernochová elmondta: olyan határozati javaslatot terjeszt délután a kormány elé, amely lehetővé tenné,

hogy szükség esetén cseh készenléti katonai egységeket vethessenek be a NATO-országok egész területén.  

Több miniszter, köztük Mikulás Bek, az európai ügyekért felelős tárcavezető, csalódásának adott hangot a EU által elfogadott, Moszkva elleni szankciókkal kapcsolatban. A miniszter bízik abban, hogy sikerül keresztülvinni a büntetőintézkedések szigorítását.

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtök hajnalban rendelte el katonai művelet végrehajtását a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségei, így a főváros ellen is hadműveletet folytatnak, és támadást indítottak a Moszkva-barát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be.

Hirdetés

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.