Hirado.hu
| 2022. 02. 26. – 11:00 |

A kevéssé ismert faj az óceán árnyékos mély területein él, a most talált ivadék feltehetően nemrég kelt ki

A kevéssé ismert faj az óceán árnyékos mély területein él, a most talált ivadék feltehetően nemrég kelt ki. Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A kevéssé ismert faj az óceán árnyékos mély területein él, a most talált ivadék feltehetően nemrég kelt ki. A szakértők szövetmintát vesznek az egyedből, hogy kiderítsék a szellemcápafélék melyik fajába tartozhat.

Új-zélandi tudósok ritka szellemcápafélét találtak. A kevéssé ismert faj az óceán árnyékos mély területein él. A kiméra néven is ismert szellemcápát nagyon ritkán lehet látni, az pedig még ritkább, hogy ivadékait is észlelik. A szellemcápa-ivadékot Új-Zéland közelében találták mintegy 1,2 kilométeres mélységben – írta a BBC-re hivatkozva a Hirado.

Brit Finucci, a kutatócsoport egyik tagja elmondta, hogy a különleges leletre akkor bukkantak rá, amikor víz alatti populációkat kutattak.

A tudósok szerint a lelet segítségével jobban megérthetik a faj fejlődését.

A kutatók szerint az éppen csak kikelt példány hasa tele volt tojássárgájával. A szellemcápafélék embriói a tengerfenékre lerakott petékben fejlődnek és tojássárgájából táplálkoznak mindaddig, amíg ki nem kelnek.

Az egyedek felfedezése és vizsgálata segíti a kutatókat, hogy jobban megértsék a faj sajátosságait. A szellemcápák nem valódi cápák, hanem a cápákkal és a rájákkal közeli rokonságban álló porcos halfajok. A szellemcápák a tengerek legmélyebb pontjain élnek, néhány faj van csupán, amelyik a part menti vizeket is kedveli.

Forrás


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.