Origo
| 2022. 02. 27. – 19:00

Különösen ritka állatot, úgynevezett szellemcápát fogtak ki az új-zélandi Déli-sziget partjainál – jelentette be az Országos Víz- és Légkörkutatási Intézet (NIWA).

Áttetsző, kocsonyás testével, hatalmas, fekete szempárjával a fiatal egyed olyan, mintha nem is a Földön született volna. Egyike azon 50 szellemcápa-fajnak (más néven kimérának), amik a tengerek mélyebb régióiban élnek. Mivel egy alig feltérképezett térségben rejtőzködő életmódot folytatnak, elég keveset tudunk róluk - írja az Origo.

A kimérák rokonai a (valódi) cápáknak és rájáknak, a közös őstől nagyjából 300 millió éve szakadt el a csoport.

Az újonnan kikelt, újszülött példányt az NIWA szakemberei egy vonóhálós felmérés során fogták be 1200 méter mélyen. Eredetileg egy helyi, kereskedelmileg fontos hal, a kék gránátoshal (hoki) állományát akarták feltérképezni, a szellemcápa csak járulékos fogás volt. Már önmagában a felnőtt kimérák megfigyelése is ritka, egy újszülött példány kifogása pedig valóságos szenzációnak számít.

Az NIWA közlése szerint a szellemcápák embriói a tengerfenékre rakott petetokokban fejlődnek. Kikelésükig a peték tápanyagokban gazdag sárgájából táplálkoznak.

Ez a szellemcápa láthatóan nemrég kelt ki, mert a hasa tele van tojássárgájával. Egészen lenyűgöző. A legtöbb eddig megfigyelt mélytengeri szellemcápa felnőtt példány volt, újszülöttekről csak nagyon ritkán születnek beszámolók, ezért meglehetősen keveset tudunk róluk – nyilatkozta Brit Finucci, az NIWA egyik tudósa.

A kutatók most genetikai tesztekkel akarják meghatározni, a kifogott kiméra pontosan melyik fajba tartozik.

Ezt követően az újszülöttet összehasonlítják egy ugyanabba a fajba tartozó felnőtt egyeddel, hogy alaposabban feltérképezzék, hogyan változik a hal színe, mérete és táplálkozása a fejlődése során.

Forrás


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!


Hirdetés


Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!
Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.
Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek