Mozaik | 2022. 02. 27. – 17:00 |
Helyi szinten felgyorsítja a hó olvadását a növekvő kutatói tevékenység és turizmus az Antarktiszon – tárták fel egy nemzetközi kutatócsoport vizsgálatai. Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Helyi szinten felgyorsítja a hó olvadását a növekvő kutatói tevékenység és turizmus az Antarktiszon – tárták fel egy nemzetközi kutatócsoport vizsgálatai, amelyekben a Zürichi Egyetem is részt vett.

Az elmúlt években fokozódott a kutatói tevékenység a Déli-sarkvidéken, de nemcsak tudósok járják az Antarktiszt, hanem évről évre turisták ezrei is - írja a Hirado.

A hajók, repülőgépek, helikopterek és generátorok növekvő használata azzal jár, hogy az Antarktisz egyre jobban elszennyeződik, főleg a fosszilis üzemanyag elégetéséből származó koromrészecskékkel.

A koromtól pedig sötétebbé válik a hótakaró, amely jobban felmelegszik és gyorsabban olvad, mint a fehér hótakaró.

A kutatók 28, többségében erősen frekventált helyszínen végzett méréseikkel mutatták ki a szennyeződés ilyen hatását.

A Nature Communications című szakfolyóiratban publikált kutatás szerint egy átlagos Antarktisz-látogató 83 tonna többlethó elolvadását okozza a sarkvidéki kontinensen, a turizmus a felelős 4,4 millió tonnányi hó elolvadásáért az Antarktiszi-félszigeten és a környező szigeteken, ahol a legtöbb kutatási és utazási tevékenység zajlik.

Hirdetés

Forrás


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.