Kárpátinfo hetilap


| 2022. 02. 27. – 16:06 |

Szinte senki nem tud elmenni tavasz környékén egy virágbolt előtt sem anélkül, hogy rá ne csodálkozna a tavaszi hagymás virágok szépségeire.

Szinte senki nem tud elmenni tavasz környékén egy virágbolt előtt sem anélkül, hogy rá ne csodálkozna a tavaszi hagymás virágok szépségeire.

Hirdetés

Szinte senki nem tud elmenni tavasz környékén egy virágbolt előtt sem anélkül, hogy rá ne csodálkozna a tavaszi hagymás virágok szépségeire. Bizony ezekben a színnel és illattal teli virágtálakban sok-sok munka, türelem és várakozás teljesült be, amikor a kertész megtervezte a tavaszi piacát.

A hajtatott hagymás virágok, mint pl. a tulipán, jácint, krókusz, nárcisz még késő ősszel a termelőházba kerülnek, ahol cserepezés után gyökereztetik őket. A hajtatás idejét meghatározza a kívánt virágzási idő, mivel különböző időpon-tokra hajtatnak ki növényeket a kertészek. A különböző virágoknak más-más tenyészideje van, mind sajátos termesztéstechnológiát igényel. Megfigyelhetjük, hogy már január vége óta kapható a virágboltokban vágott tulipán, ami a legkorábbi időpontra volt hajtatva. Egy folyamatos periódusban több hónapra is el lehet így húzni a tenyészidőt attól függően melyik héten milyen mennyiséget szeretnénk előállítani. Nálunk főként nőnapra van nagy kereslet ezekre a hajtatott hagymás virágokra, leginkább a tulipánra, mind vágott, mind cserepes formában, de őt szorosan követi a jácint, krókusz, nárcisz. Az utóbbi virágok termesztése nagyon hasonló, így azokat akár egy termelőházban is lehet hajtatni, március eleji virágoztatásra.

Ezen növények hagymái speciális hidegkezelésen estek át, mely meghatározó a virágzás érdekében. Amint említettem, november hónapban cserepezzük be őket gondos válogatás és gombaölő kezelés után, aztán sötét, 2-5 fokos helyen altatjuk. Ez a hőmérséklet elég neki a gyökeresedéshez, de hajtani még nem fog.

Fajtától függően körülbelül február elején meleg, világos termelőházba helyezzük és 15 fokon hajtatni kezdjük őket. Ilyenkor fontos a tápanyagutánpótlás, és az egyenletes öntözés. A hagymás növényeket kifejezetten fontos a kalciumos oldat, valamint a kálium tartalmú műtrágyák kijuttatása.  Amennyiben úgy látjuk, hogy a növényünk túl érett az eladási időszakhoz képest, visszafoghatjuk fejlődésében, ha teljesen fűtetlen, hideg helyiségben tároljuk. Ilyenkor a virágfejlődés megáll, sőt a hideg hatására felkeményednek a szirmok.

Értékesíthetjük őket önállóan, vagy kompozícióba ültetve. Ez attól is függ természetesen, hogy nagy mennyiségben értékesítünk, vagy mi magunk, egyenként fogjuk eladni megtermelt növényeinket. Bárhogyan is, de nagy fontos, hogy mi magunk biztosak legyünk a növény minőségében, és adjunk további tanácsokat a felhasználását illetően. Jómagam mindig elmondom vevőimnek, hogy ezek nem hobbi hagymák, hanem speciális hőkezelt hagymák, amit ha gondosan kiültetnek kertjeikbe, a következő tavasszal várhatják a virágzást, sőt próbáltuk már balkonládába, sziklakertbe, cserépbe ültetve is: mindenhol újra találkoztunk velük a következő évben. Sokan talán ezért is preferálják a vágott virággal szemben, mert így talán maradandót ajándékozhatnak, ami igaz is. Mindemellett, ezeket a virágokat nem lehet nem szeretni és csodálni, hiszen a kopár tél után ők jelentik az első színeket és illatokat. Termelőként jómagam is mindig repesve várom ezeket a meglepetést tartogató növényeket, leginkább kompozícióba ültetve szeretem a legjobban. Szívesen társítok a virágtálba még árvácskát, amely szintén az első tavaszi virágok között nyílik és méltó helye van a tulipánok, jácintok mellett.

Az elmúlt évek tapasztalata alapján észrevehető a tulipán-értékesítés felvirágzása térségünkben is, mivel ez a tavaszi virág szinte felváltotta a szegfű helyét a virágpiacon. A korábbi években főként nőnapi virágcsokrokban adtunk el belőle többen, de már nagy igény van rá Valentin-nap körényékén is. Jó hír, hogy egyre több termelő hajtat vidékünkön kiváló minőségű tulipánt, frissességével és vázatartósságával megelőzve a holland importot.

Ez az eredmény is azt bizonyítja, melyet már többször is hangsúlyoztam, hogy a hazai dísznövénytermesztés, mint különálló ágazat, évről évre nagyobb sikereket ér el, növekvő tendenciát mutat, a gazdasági nehézségek ellenére is eredményesnek mondható. Ahhoz, hogy ez így is maradjon, nagyon fontos lenne a vevők tudatos vásárlása, a hazai termékek előnybe helyezése a külföldi termékekkel szemben, melyet a közelgő tavaszi ünnep alkalmával meg is tehetnek, hiszen nőnapra ezernyi virág közül vehetik meg a legszebbeket, melyet itt, Kárpátalján termeltünk.

Bucsela Enikő
falugazdász (KMVSZ)

Hirdetés


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 26. évfolyamának 8. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.