Politika | 2022. 02. 28. – 15:30 |
Az Európai Unió elvárja Bosznia-Hercegovinától, hogy csatlakozzék az Oroszország ellen hozott nyugati szankciókhoz - közölte Johann Sattler. Fotó: Internet

Hirdetés

Az Európai Unió elvárja Bosznia-Hercegovinától, hogy csatlakozzék az Oroszország ellen hozott nyugati szankciókhoz - közölte Johann Sattler, az Európai Unió boszniai küldöttségvezetője a Nezavisne Novine című szarajevói napilap hétfői számának adott interjúban.

A diplomata emlékeztetett arra, hogy Boszniának, mint olyan országnak, amely csatlakozni kíván az Európai Unióhoz, kötelessége összehangolnia külpolitikáját az Unióéval - írja az MTI.

A nyugat-balkáni országok közül csak Szerbia és Bosznia nem csatlakozott eddig az Oroszország elleni szankciókhoz, noha mindkét ország szeretne az Európai Unió tagjává válni,

és elvárják tőlük, hogy összehangolják külpolitikájukat Brüsszelével.

A belgrádi vezetés a kormány-, valamint a nemzetbiztonsági tanács ülését követően döntött úgy, hogy nem csatlakozik a szankciókhoz, noha azt is közölte: tiszteletben tartja Ukrajna területi integritását, és elítéli az ellene indított támadásokat. Aleksandar Vucic szerb elnök azt is leszögezte: Szerbiának a saját érdekeit kell figyelembe vennie, és jelenleg nem áll érdekében senki ellen szankciókat bevezetni.

Bosznia-Hercegovina vezetése viszont fontolóra sem vette a szankciókat, mert a háromtagú államelnökség szerb tagja, Milorad Dodik azonnal közölte, hogy Boszniának semlegesnek kell maradnia az ügyben, és a szankciók ellen fog szavazni, ha felmerül a kérdés.

A boszniai alkotmány értelmében minden döntésben egyetértésre van szükség a három államalkotó népcsoport - a bosnyák, a horvát és a szerb - között.

A hétfői interjúban Johann Sattler azt is közölte: egyelőre nem látszanak annak jelei, hogy

az ukrajnai háború átgyűrűzne a belpolitikai válságtól sújtott Bosznia-Hercegovinába, de minden lehetőségre fel kell készülni.

Ezért is növelték meg ötszáz fővel, 600-ról 1100-ra az Európai Unió Boszniában állomásozó csapatainak, az EUFOR-nak a létszámát - tette hozzá.

Hirdetés

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!