MTI

| 2022. 02. 28. – 13:45

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője aggasztónak nevezte, hogy a Fehéroroszországban vasárnap tartott népszavazás az alkotmány módosított változatában eltörli azt a kötelezettséget, hogy az ország továbbra is atomfegyvermentes övezet maradjon.

Josep Borrell hétfőn közzétett közleményében kijelentette: a fehérorosz vezetés az emberi jogok széles körű megsértése és a teljes fehérorosz társadalommal szembeni brutális elnyomásával összefüggésben tartott alkotmányos népszavazást vasárnap - írja az MTI.

Emlékeztetett: jelenleg több mint 1070 politikai fogoly van börtönben, számos fehérorosz állampolgár kényszerült száműzetésbe,

a nyilvános vita terét teljesen megszüntették, és széles körű szándékos félretájékoztatás folyik Fehéroroszországban.

"Nem ezek a feltételei az alkotmány demokratikus felülvizsgálati folyamatának. Ráadásul a korábbi elnökválasztások során súlyos csalást tapasztaltunk, és semmi sem utal a választási rendszer javulására" - fogalmazott.

Borrell közölte: amint azt az Európa Tanács alkotmányjogi szakértőkből álló testülete, a Velencei Bizottság időközi jelentése is kimondta, az alkotmány javasolt módosításai további eszközöket biztosítanak Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök hatalmának további megszilárdításához. Kijelentette: az Európai Unió "határozottan elítéli, hogy Fehéroroszország részt vesz az Ukrajna elleni folytatódó orosz agresszióban", továbbá nem téveszti szem elől azokat, akik együttműködnek az Ukrajna elleni katonai fellépésben.

Az uniós diplomácia vezetője végezetül hozzátette: az Európai Unió továbbra is, és határozottan támogatja az alapvető szabadságok és a jogállamiság tiszteletben tartásán alapuló független, önálló és demokratikus Fehéroroszországot.

A vasárnap tartott alkotmánymódosító népszavazáson a fehéroroszok több mint 65 százaléka szavazott az Aljakszandr Lukasenka elnök által javasolt alkotmánymódosításokra.

A 2020-as augusztusi, vitatott tisztaságú elnökválasztás után tiltakozó hullám indult Fehéroroszországban. Lukasenkát a hivatalos választási eredmény szerint

a szavazatok több mint 80 százalékával választották meg hatodik egymást követő mandátumára, ezt azonban az ellenzék és a nyugati országok nem fogadták el.

A minszki vezetés határozottan lépett fel a tiltakozókkal szemben, több mint harmincötezer embert vettek őrizetbe, a rendőrök ezreket bántalmaztak, sokan külföldre menekültek.

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!


Hirdetés


Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!
Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.
Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek