Politika | 2022. 02. 28. – 13:15 |
Vlagyimir Putyin orosz elnök figyelemelterelésként szólt arról, hogy "különleges készültséget" rendelt el az orosz elrettentő erőknél, mert kijelentéséhez nem kapcsolható semmiféle tényleges, konkrét intézkedés. Fotó: Internet

Hirdetés

Vlagyimir Putyin orosz elnök figyelemelterelésként szólt arról, hogy "különleges készültséget" rendelt el az orosz elrettentő erőknél, mert kijelentéséhez nem kapcsolható semmiféle tényleges, konkrét intézkedés - mondta hétfőn Ben Wallace brit védelmi miniszter. Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikáért felelős főképviselője kijelentette, hogy az EU nem kíván "eszkalációs intézkedésekkel reagálni" Putyin szavaira.

Az orosz elnök előző nap közölte, hogy a Nyugat Oroszországgal szembeni "barátságtalan lépései" miatt különleges készültségi állapotot rendelt el az elrettentő erők parancsnokságánál - írja az MTI.

Ben Wallace a The Times és a The Sunday Times című brit lapokat gondozó kiadóvállalat rádióállomásának - Times Radio -, majd a Sky News brit kereskedelmi hírtelevíziónak nyilatkozva hétfőn egyaránt azt mondta: Vlagyimir Putyin bejelentése, egyáltalán az, hogy az orosz elnök "ilyen kifejezéseket alkalmaz a médiatérben",

nagyszabású figyelemelterelési kísérlet az ukrajnai orosz hadműveletek problémáiról, és a brit hadvezetés helyzetértékelése szerint az orosz elnöknek nincs szándékában nukleáris fegyverek bevetése.

Wallace úgy fogalmazott: az orosz államfő által használt nyelvezet nem kapcsolható konkrétan semmihez az orosz fegyveres erőknél honos készenléti struktúra elemei közül, "helyzetértékelésünk szerint (Putyin) azért emelte most be az elrettentő erőket a kommunikációs térbe, mert emlékeztetni akarta az embereket arra, hogy (Oroszországnak) van ilyen elrettentő ereje".

A BBC közszolgálati rádió hétfői hírmagazinjában nyilatkozva a brit védelmi miniszter azt mondta: a brit hadvezetés megvizsgálta Putyin kijelentését, és arra jutott, hogy az orosz elnök által használt kifejezés a "különleges készültség" elrendeléséről nem is szerepel az orosz elrettentési doktrína szókészletében.

Wallace a BBC-műsorban is azt mondta, hogy Putyin figyelemelterelésnek szánta ezt a bejelentést, azért, hogy az emberek "inkább erről beszéljenek", mintsem arról, hogy az ukrajnai orosz hadműveletek nem haladnak a terveknek megfelelően.

Ugyanebben a hétfői BBC-műsorban Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, kijelentette: az EU "nem száll be" az orosz elnök szavai jelentette eszkalációba, és nem hoz olyan válaszintézkedéseket, amelyek még tovább fokoznák a feszültséget.

Az LBC londoni kereskedelmi rádiónak nyilatkozva a brit védelmi miniszter azt mondta: Putyin fenyegetődzése ellenére nem történt jelentős változás az orosz nukleáris elrettentés stratégiájában.

Ben Wallace szerint az orosz elnök elsősorban hatáskeltés céljából tette a különleges készültség elrendeléséről szóló bejelentését.

Az LBC-interjúban a védelmi miniszter alig burkoltan bírálta Liz Truss külügyminiszter előző napi kijelentését arról, hogy London támogatja azokat, akik Ukrajnába utaznának és harcolnának az ukrán hadsereggel vállvetve az orosz haderő ellen.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap közölte, hogy Ukrajna önkéntesekből álló alakulatot hoz létre olyan külföldiek számára, akik készek csatlakozni az ukrán hadsereghez az orosz invázió elleni harcban.

Liz Truss a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában úgy fogalmazott: az emberek egyéni döntésén múlik, hogy csatlakoznak-e egy ilyen alakulathoz.

Hozzátette: az ukránok nemcsak hazájuk, hanem egész Európa szabadságáért és demokráciájáért harcolnak, mivel Vlagyimir Putyin orosz elnök e szabadság és demokrácia ellen intézett kihívást.

"Ha az emberek úgy döntenek, hogy ezt a küzdelmet támogatják, én támogatom őket e döntésükben" - mondta a brit külügyminiszter.

Liz Truss igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy a brit kormány azt is támogatná-e, ha brit állampolgárok indulnának Ukrajnába, hogy segítséget nyújtsanak az Oroszország elleni harchoz.

A brit védelmi miniszter a hétfői LBC-interjúban azonban kijelentette: "vannak ennél jobb módszerek is" az ukrajnai biztonság támogatására azok számára, akik nem részesültek megfelelő kiképzésben és nem szereztek katonai tapasztalatokat a brit hadseregben.

Hirdetés

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!