Kultúra | 2022. 02. 28. – 18:00 |
A kétrészes műsorban a két művész legkiemelkedőbb alkotásait tekinthetik meg az érdeklődők a Hagyományok Háza színháztermében. Fotó: Hagyományok Háza

Hirdetés

A Hagyományok Háza, Fókuszban a koreográfusok című népszerű sorozata keretében Mucsi János és Tóth Judit, a színpadi néptáncművészet két kiváló alkotója kerül a középpontba január 28-án 19 órától. A kétrészes műsorban a két művész legkiemelkedőbb alkotásait tekinthetik meg az érdeklődők a Hagyományok Háza színháztermében.

A Hagyományok Háza 2014-ben indított népszerű előadás-sorozata a színpadi néptáncművészet kiemelkedő alakjait mutatja be.

Az est első részében egy ma már klasszikus, a színpadi tánctörténetben korszakalkotó művész koreográfiái jelennek meg, a második részében egy kortárs, sokszor még a pályája elején álló alkotó művei láthatók. Január 28-án az elmúlt fél évszázad két újító szemléletű koreográfusának műveibe nyerhetnek bepillantást a nézők: az est első részében Mucsi János, a második részben Tóth Judit koreográfiai munkássága kerül a fókuszba.

Mucsi János a ’80-as ’90-es évek meghatározó koreográfusa, nagy ívű műveit előbb amatőr, majd hivatásos együttesekre álmodta meg. A Duna Művészegyüttes egykori művészeti igazgatója, a magyarországi táncházmozgalom kiemelkedő alakja sajátos, hazai és nemzetközileg is kitekintő folklór és táncszínházi arculatot alakított ki. Mucsi János negyven éves alkotói-pedagógus munkásságát számos nívódíjjal jutalmazták, 2018-ban érdemesművész kitüntetéssel ismerték el alkotói tevékenységét. A hazai néptáncmozgalom legrangosabb országos fesztiváljain számos díjat, nagydíjat nyert koreográfiáival.

Tóth Judit fiatal, ambiciózus, érzékeny koreográfus, már a kétezres évek és a modern technikai vívmányokat is pazarul alkalmazó művész és nem kevésbe hangsúlyosan pedagógus, számos gyerekkoreográfia és hagyományőrző együttesnek készülő mű alkotója is. Az Urban Verbunk egyik művészeti vezetőjeként XXI. századi formában igyekszik közelebb hozni hagyományainkat a nézőhöz. Több mint két évtizede aktív néptáncpedagógus, vezet gyermek-ifjúsági csoportokat, tanít művészeti iskolákban és továbbképzéseken.

Számos országos koreográfus versenyen figyeltek fel és díjazták gyermekeknek és felnőtteknek készült koreográfiáit.

Mucsi János és Tóth Judit mindketten az amatőr néptáncból indultak és érkeztek meg később a hivatásos néptánc világába, majd lettek évtizedeken keresztül meghatározó közösségépítő és szervező személyiségei a színpadi néptáncművészetnek. Mindkét alkotónak sajátossága, hogy az eredeti néptánc anyagot az adott korszak legmodernebb színházi körülményei közé emeli. Táncszínházi alkotók, előszeretettel nyúlnak klasszikus irodalmi művekhez, kedvelt témáik a paraszti élet jellegzetes alakjai és a népszokások. Az est érdekessége, hogy mindkét alkotó több művének tárgyául is a szebbik nemet választja, így egy férfi alkotó és egy női alkotó szemszögéből is láthatjuk a női közösségek, jellegzetes női alakok és szerepek ábrázolását. 

Műsor: 

I.    rész
-    Verbunk (filmvetítés)
Kiss Ferenc – Novák Ferenc, előadja Mucsi János és Szögi Csaba
-    Amazonok
Kiss Ferenc – Mucsi János, előadja a Duna Művészegyüttes
-    Lányok 
Kiss Ferenc – Mucsi János, előadja a Magyar Állam Népi Együttes
-    Kézfogó (részlet az Amazonok, Madonnák c. darabból)
rendező: Mucsi János, koreográfus: Juhász Zsolt, előadja a Duna Művészegyüttes
-    Danaidák
Kiss Ferenc – Mucsi János, előadja a Duna Művészegyüttes, közreműködik: Papadimitriu Athina
 
II. rész
-    Csuhaj nem bánnám...
Tóth Judit, előadja az Urban Verbunk Junior és a Veresegyházi Hagyományőrző Népi Együttes
-    Elvégeztük az aratást... (részlet)
Maczkó Mária – Unger Balázs – Tóth Judit, előadja a Veresegyházi Hagyományőrző Népi Együttes
-    Tollasbál
Moussa Ahmed – Tóth Judit, előadja az Urban Verbunk Junior
-    Asszony, asszony...
Juhász Gábor – Mester László – Herczku Ágnes – Tóth Judit, előadja az Urban Verbunk Junior
-    Ünnep
Unger Balázs – Moussa Ahmed – Tóth Judit, előadja az Urban Verbunk Junior 
-    Késő bánat (részlet a Kötéltánc című darabból)
Palya Bea – Tóth Judit, előadja az Urban Verbunk Junior
-    Szabad madár (részlet az ELEMEK TÁNCA darabból)
Szitha Miklós – Paár Julcsi – Moussa Ahmed – Tóth Judit, előadja az Urban Verbunk Társulat
 
Az előadás után lehetőség nyílik az alkotókkal való beszélgetésre. A beszélgetés moderátora: Bólya Anna Mária. Az est szerkesztője: Szögi Csaba.

Hagyományok Háza

Hirdetés


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!