MTI

| 2022. 02. 28. – 08:45

Megszökött a házi őrizetre ítélt Viktor Medvedcsuk ukrán oligarcha, akit Ukrajnában Vlagyimir Putyin "komájaként" emlegetnek és a Moszkva-barát Ellenzéki Platform-Az Életért nevű parlamenti párt egyik vezetője - közölték ukrán híradások a főügyészi hivatalra hivatkozva.

A főügyészség utasította a rendőrséget: ellenőrizzék, hogy Medvedcsuk azon a címen tartózkodik-e, ahol a házi őrizetét kell töltenie - írja az MTI.

A rendőrök nem találták ott a politikust. Irina Venegyiktova főügyész megerősítette az Ukrajinszka Pravda hírportálnak azt,

hogy Medvedcsuk elhagyta a házi őrizetet.

Ugyanezt erősítette meg Anton Herascsenko, a belügyminiszter tanácsadója is.

Jelenleg nem ismert, hogy pontosan hol van Medvedcsuk. Ügyvédje, Larisza Cserednyicsenko a Szuszpilne hírportálnak azt állította, hogy Kijevben van, "biztonságos helyen".

Tavaly májusban rendelte el az illetékes kijevi bíróság Medvedcsuk egésznapos házi őrizetbe helyezését. A politikus-üzletembert "hazaárulással" és "Ukrajna gazdasági érdekeinek aláaknázásával" gyanúsították meg a hatóságok.

Az ügyirat szerint 2012-ben engedélyt kapott Medvedcsuk egyik vállalata a Krím-félsziget partjainál, a Feodoszijától 75 kilométerre a Fekete-tengerben lévő kőolaj- és földgázlelőhely továbbfejlesztésére. A lelőhely tartalékainak értékét mintegy 38,85 milliárd hrivnyára becsülik. Miután 2014-ben Oroszország önkényesen elcsatolta a Krímet Ukrajnától, Medvedcsuk 2015-ben tárgyalásokat folytatott az Ukrajna által agresszornak minősített Oroszország képviselőivel ennek a vállalkozásnak az újbóli bejegyzéséről

és az ásványkincsek kitermeléséről, amelyet Ukrajna továbbra is saját erőforrásának tekint.

Hazaárulással pedig azért vádolják Medvedcsukot, mert a gyanú szerint titkos katonai információkat adott át 2020-ban egy ukrán katonai alakulatról Oroszországnak. Tavaly októberben az ellene felhozott vádakat még terrorszervezettel történő együttműködéssel is kiegészítették, a Donyec-medencei oroszbarát szakadárokkal meglévő kapcsolatai miatt, akikkel a gyanú szerint szénnel kereskedett.

Medvedcsukot a vádak miatti tárgyalás előtti időszakra kötelezték házi őrizetre.

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!


Hirdetés


Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!
Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.
Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek