MTI

| 2022. 02. 28. – 14:45 |

Hétfőn nyitáskor jelentősen emelkedett az európai gázár-jegyzés, de a drágulás mértéke mérséklődött az orosz-ukrán tárgyalások megkezdésének hírére

Hétfőn nyitáskor jelentősen emelkedett az európai gázár-jegyzés, de a drágulás mértéke mérséklődött az orosz-ukrán tárgyalások megkezdésének hírére. Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Hétfőn nyitáskor jelentősen emelkedett az európai gázár-jegyzés, de a drágulás mértéke mérséklődött az orosz-ukrán tárgyalások megkezdésének hírére.

A legnagyobb európai gáztőzsde, a holland TTF legközelebbi, áprilisi határidős jegyzésében 127 eurón dolláron jegyeztek 1 megawattórát a kereskedés kezdetekor, ez mintegy 25 százalékos áremelkedés a szerdai záróértékhez képest - írja az MTI.

Röviddel 12 óra után a jegyzés 103,3 euróra csökkent, ami 11 százalék körüli drágulásnak felel meg.

A gázár-jegyzés átlagosan mintegy 11 százalékkal emelkedett eddig februárban.

A gáz ára amiatt nő, hogy az Egyesült Államok, az EU, Nagy-Britannia és több más ország szankciókat léptetett életbe számos orosz jogi és fizikai személlyel szemben azután, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát. Oroszország fedezi az európai gázszükséglet mintegy 40 százalékát.

Hirdetés

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!