Sport | 2022. 02. 28. – 14:30 |
Ukrán és más nemzetiségű sportolók levélben fordultak a Nemzetközi Olimpiai Bizottsághoz (NOB), hogy tiltsák el az orosz és a fehérorosz tagszervezeteiket, a sportolókat pedig ne engedjék részt venni semmilyen sporteseményen. Fotó: Internet

Hirdetés

Ukrán és más nemzetiségű sportolók levélben fordultak a Nemzetközi Olimpiai Bizottsághoz (NOB) és a Nemzetközi Paralimpiai Bizottsághoz (IPC) azzal a kéréssel, hogy tiltsák el az orosz és a fehérorosz tagszervezeteiket, a sportolókat pedig ne engedjék részt venni semmilyen sporteseményen.

„Oroszország ukrajnai inváziója – melyet Fehéroroszország támogat – egyértelmű megsértése az olimpiai és a paralimpiai chartának. Olyan cselekedet, amelynek szigorú következményei kell, hogy legyenek” – írták a Thomas Bach NOB-elnöknek és Andrew Parsons IPC-elnöknek címzett nyílt levélben, amely emlékeztet rá: az ukrán sportolók és családtagjaik “komoly veszélyben” vannak és már kapcsolatba lépni is nehéz velük, mivel a többségük óvóhelyen tölti a napjai nagy részét - írja az MTI.

„Ha nem tesznek semmit, azzal azt üzenik a világ összes sportolójának, hogy Oroszország és Fehéroroszország érdekeit előbbre valónak tartják, mint a sportolók érdekeit.

Az Önök örökségét a mostani cselekedeteik határozzák meg” – áll a levélben.

A NOB már korábban közölte, hogy a nemzetközi sportszövetségek törölhetik, vagy áthelyezhetik azokat a sporteseményeket, melyeket Oroszországban, vagy Fehéroroszországban rendeztek volna, illetve jelezte, a nemzetközi sporteseményeken tilos kitenni az orosz és a fehérorosz zászlót.

Hirdetés

Forrás

MTI